Svečana i radna sjednica Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije

Povodom Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite Republike Hrvatske održana je svečana i radna sjednica Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije. U sklopu obilježavanja Dana civilne zaštite predstavnici Stožera su položili vijenac na groblju Lovrinac za sve poginule i umrle pripadnike civilne zaštite. Međunarodni dan civilne zaštite obilježava se 01. ožujka, kada je Generalna skupština Ujedinjenih naroda 1990. godine proglasila taj datum Međunarodnim danom civilne zaštite u sjećanje na dan kada je 1972. godine počela s radom Međunarodna organizacija za civilnu zaštitu sa sjedištem u Ženevi. Ujedno je to datum obilježavanja i Dana civilne zaštite u Republici Hrvatskoj, koji se obilježava od 1992. godine Odlukom Vlade Republike Hrvatske o proglašenju Dana civilne zaštite Republike Hrvatske te je isti definiran Zakonom o sustavu civilne zaštite.

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban pozdravio je prisutne članove Stožera te im čestitao Dan civilne zaštite i zahvalio na naporima koje sve operativne snage civilne zaštite, žurne službe, pravne osobe i udruge građana od značaja za zaštitu i spašavanje rade kako bi omogućili siguran i nesmetan život stanovništva naše Županije.

Na sjednici Stožera su se, uz obilježavanje Dana civilne zaštite, usvojile točke iz Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2024. godini (u daljnjem tekstu: Program aktivnosti).

Program aktivnosti je izvršni dokument za učinkovito preventivno i operativno djelovanje u cilju smanjenja broja požara raslinja na otvorenom prostoru, smanjenja štete i broja ljudskih žrtava, opožarenih površina, zaštite kritične infrastrukture, povećanja sigurnosti stanovništva, turista i zaštite njihove imovine.

Splitsko-dalmatinska županija izdvaja značajna sredstva za poboljšanje kapaciteta zaštite od požara kroz nabavku vatrogasne opreme, izgradnju i adaptaciju vatrogasnih domova, nabavku vatrogasnih vozila i plovila.

Također, sudjeluje i u brojnim EU projektima koji se tiču civilne zaštite, a kao najveći možemo istaknuti projekt „FIRESPILL“ kojim je izgrađen i opremljen centar za naprednu obuku za vatrogastvo i civilnu zaštitu u Vučevici.