ŠVEDSKI VELEPOSLANIK NJ. E. LARS FREDEN POSJETIO ŽUPANIJU

Uz riječi dobrodošlice gostima župan Ante Sanader iznio je svoje dojmove o njihovoj zemlji koju je posjetio prije dvije godine,  istaknuvši kako Švedska i Hrvatska imaju mnogo zajedničkih interesa, posebno na području gospodarstva. Župan Sanader naglasio je značaj švedskog  gospodarstva za Republiku Hrvatsku, te kako na njihovom primjeru možemo puno naučiti budući smo mlada država u razvoju. Jednako tako Župan je upoznao veleposlanika o gospodarskim planovima naše regije,  posebno ističući osnivanje i razvoj gospodarskih zona, u kojima vidi mogućnost proširenja obostrane suradnje omogućavanjem ulaganja švedskih poduzeća. Naglasio je pogodnosti koje gospodarska zona nudi kao što je blizina autoceste, dobra infrastruktura i sl.

Gospodin Nj. E. Lars Freden zahvalio se županu što mu je omogućen prvi službeni posjet Splitsko-dalmatinskoj županiji. Tom prilikom pohvalio je i gosp. Slobodana Aničića  počasnog konzula Kraljevine Švedske u Splitu, koji će danas za svoj rad i desetogodišnje služenje Kraljevini Švedskoj dobiti visoko odlikovanje „Red polarne zvijezde“ koje mu je dodijelio švedski kralj.

U daljnjem razgovoru između župana i veleposlanika razgovaralo se o otvaranju pogona i trgovina jedne od vodećih švedskih firmi „Ikea“. Veleposlanik je istakao da je projekt dugoročan i da će do njegove realizacije doći u slijedeće 3 do 4 godine.
Župan je izrazio volju za suradnju, te je veleposlaniku prezentirao Regionalnu razvojnu agenciju koja ulagačima omogućuje da bez posrednika prikupe sve potrebne informacije za što brže ostvarenja projekta, te je dogovoreno da će se predstavnici „Ikee“ uputiti na Regionalnu razvojnu agenciju.
U nastavku primanja bilo je riječi o zapošljavanju, zaštiti okoliša i tehnologiji.