U OŠ Ravne njive svečano obilježeno spajanje prvih korisnika plina u Splitu

Danas je prigodnom svečanošću obilježeno spajanje prva tri korisnika plina u Splitu na mrežu EVN Croatia plina. Prvi korisnici plina su KBC Split, OŠ Ravne njive i dječji vrtić Mali princ. Svečanom događaju prisustvovali su Blaženko Boban, župan Splitsko-dalmatinske županije i Andro Krstulović Opara, gradonačelnik Splita kao i brojni ugledni gosti, a u ime domaćina goste su pozdravili Peter Zaruba i Vlado Mandić, članovi Uprave EVN Croatia plin.

Gradonačelnik grada Splita, Andro Krstulović Opara je podsjetio kako je još prije 160 godina njegov prethodnik Bajamonti doveo plin u Split, a mi ga danas vraćamo.  - Po svakom objektu spoja na plinsku mrežu izdvajamo oko 300 tisuća kuna. Danas obilježavamo spajanje prva tri objekta i nastavljamo dalje. Uskoro ćemo spojiti još jedan veliki objekt, bazene u čiju energetsku obnovu smo uložili oko 80 milijuna kuna. Sada se spremamo za ostale škole: Blatine-Škrape, Trstenik, Plokite i Kman, a nastojat ćemo naći načina kako spojiti i školu na Brdima. Time osiguravamo zdravlje našim sugrađanima, manju potrošnju energenata i konkurentniju ekonomiju – kazao je gradonačelnik Splita.  Ravnatelj OŠ Ravne Njive Miljenko Bitanga je kazao kako će uštede za školu biti najmanje 50 %, već za ovu godinu uštedjet će se do 150 tisuća kuna.

Župan Boban je ovaj događaj također okarakterizirao kao povijesni za grad Split. –Na posljednjoj županijskoj Skupštini smo donijeli Odluku o produženju koncesije koncesionaru na pedeset godina, kako bismo poslali poruku građanima i privrednim subjektima o važnosti korištenja plina kao energenta za zaštitu okoliša. Zato mi je drago da s edukacijom građana u tom pravcu krenemo upravo iz jedne osnovne škole, od najmlađih naraštaja. Nadam se da će i koncesionar EVN, kojemu čestitam na izvedenim radovima, zajedno s nama nastaviti raditi na edukaciji građana i daljnjem širenju mreže.

Državni tajnik u ministarstvu zaštite okoliša i energetike Ivo Milatić najavio je gradnju jadransko jonskog plinovoda i otkrio kako će sjedište tvrtke Jadransko jonski plinovod koja će voditi gradnju još 500 kilometara plinovoda, biti u Splitsko dalmatinskoj županiji. - Svi smo svjesni nužnosti prelaska na niskougljične energente. To je pitanje o kojem se ne raspravlja. Plin je energent koji će iz tog razloga dugo imati svoju ulogu jer čak 47 posto manje emitira CO2 od ugljena. Energetska učinkovitost je jako važna za sve a pogotovo za turistički sektor, koji najviše električne energije troši u ljetnim mjesecima - kazao je Milatić.

Radovi na mreži u SDŽ su započeli 2013. godine a prvi korisnici su priključeni u Dugopolju 2015. godine. Do sad je izgrađeno 130 kilometara plinske distribucijske mreže.

Tijekom 2018. deset najvećih potrošača EVN-a prelaskom na plin uštedjelo je 28 milijuna kuna, a tijekom šest godina emisije CO2, smanjili su za 27.000 tona. Neke od koristi su manji ukupan trošak energije, jednostavnije održavanje, uvijek je dostupan i nema potrebe za skladištenjem, te potpuna kontrola potrošnje i troška na vlastitim mjernim uređajima.

Da bi građani mogli uživati u pogodnostima plina potrebno je da dostatan broj potencijalnih korisnika pokaže interes za plinski priključak kojeg prati analiza tehničkih i ekonomskih pokazatelja po kojima se utvrđuje isplativost priključka u pojedinim dijelovima grada. Dodatne informacije se mogu dobiti u Centru za korisnike na besplatni telefonski broj 0800 820 820.