U sinjskom hotelu Alkar svečano otvoren 14. Nacionalni sajam pršuta i suhomesnatih proizvoda

U organizaciji PC Sinj, Grada Sinja i Splitsko-dalmatinske županije, pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH, u nazočnosti izlagača, mesne industrije, trgovinskih lanaca i ugostiteljsko-turističkog gospodarstva, predstavnika ministarstava poduzetništva i obrta, regionalnog razvoja i fondova EU, župana Blaženka Bobana, Kristine Križanac, gradonačelnice Sinja, Joze Tomaša, predsjednika županijske HGK, direktora TZ SDŽ Joška Stelle, i drugih uzvanika, 14. Nacionalni sajam Pršuta i trajnih suhomesnatih proizvoda, otvorio je Zdravko Barać, savjetnika ministra poljoprivrede.

-Činjenica da se od 250 tisuća komada pršuta u RH, samo na području Splitsko-dalmatinske županije proizvede 150 tisuća komada, govori sama za sebe. Stoga će županija nastaviti poticati ovaj i slične sajmove, jer je gastronomija, uz turizam kao Božji dar i kulturnu baštinu naslijeđe naših predaka, prvo što nudimo i po čemu nas turisti pamte i prepoznaju. Proizvodnja zdrave hrane i vina na području Sinjske, Imotske krajine i Vrgorca, pa i naših otoka, ima svoje prednosti jer za svega pola sata do sat vremena stiže do krajnjega konzumenta – kazao je u izjavi za medije župan Boban te dodao: -Obveza je svih nas, iz državne, županijske, gradske i općinske vlasti podržavati i poticati uspješne OPG-ovce i mlade obitelji koje se bave proizvodnjom hrane na koju možemo biti ponosni. Zato zahvaljujem sinjskom Poslovnom Centru i Ani Barać koja nam izuzetnom organizacijom ovoga Sajma već dugi niz godina, pokazuje put kojima nam je ići.

Danas je u Službenom listu Europske unije objavljena Provedbena uredba Komisije (EU) o upisu naziva u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla “Paška sol”, čime je postala zaštićena na području cijele Europske unije. Tim povodom, gostujući danas na Sajmu u Sinju, savjetnik ministra poljoprivrede, Zdravko Barać nam je kazao: - Hrvatska ima bogatu tradiciju proizvodnje i pripreme različitih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji se odlikuju posebnom kvalitetom i tradicionalnim načinom proizvodnje. Iako smo najmlađa država članica Europske unije možemo biti izrazito zadovoljni jer Republika Hrvatska ima 22 poljoprivredna i prehrambena proizvoda čiji naziv je zaštićen kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije. Već ste čuli vijest da je „Paška sol“ danas dobila oznaku izvornosti – kazao je Barać te dodao: -Ponosni smo jer Republika Hrvatska, iako najmlađa članica EU, ima 4 vrste pršuta s oznakom izvornosti (Dalmatinski, Drniški, Krčki, i Istarski) u usporedbi sa Španjolskom koja ima također 4 zaštićene vrste pršuta i s Italijom koja ima 6 vrsta pršuta zaštićene oznake.

-Manifestacija je kroz godine održavanja postala važan gospodarski događaj u gradu Sinju uz veliku ulogu u razvoju proizvodnje. Veseli me što se strategija cjelokupnog razvoja u našoj Hrvatskoj odnosi na potporu ruralnim dijelovima i oživljavanju putem manifestacija što je još jedan od razloga da se ovaj Sajam održava u Sinju. Hvala svima što su doprinijeli u organizaciji, hvala medijima te ljudima koji su 14. godina gradili ovo što sada imamo! – rekla je u uvodnom govoru direktorica PC Sinj, Ana Barać.

-Prije svega želim čestitati svim proizvođačima i svim izlagačima ovdje na ovom 14. Nacionalnom sajmu pršuta, kao i našoj vjernoj organizatorici Ani Barać. Za Sinj ovaj sajam znači jako puno, prvenstveno očuvanje naše tradicije te obol cijelom gospodarstvu i našoj županiji. Ovaj sajam, na kojem po prvi puta sudjeluju i učenici Srednjih strukovnih škola iz Sinja, Splita, Trogira i Knina, prilika je da upravo mladi vide kako je lijepo i teško se baviti bilo kakvom proizvodnjom, a osobito pršuta te kako se svaki uspjeh garantira uz pomoć obitelji – istaknula je u svom pozdravnom govoru gradonačelnica Kristina Križanac.

Oko 70 izlagača iz Hrvatske, BiH, Slovenije, Italije i drugih zemalja, danas i sutra će u Sinju predstaviti svoje proizvode i usluge. Uz izložbeni dio, u sklopu sajma su organizirani stručno- edukativni paneli na kojima će se proizvođači i posjetitelji mogli informirati o temama vezanim za problematiku proizvodnje, plasmana, zaštite i promocije tradicionalnih proizvoda, oznake kvalitete, uvođenje standarda, modela udruživanja, tehnologiji proizvodnje i obrade pršuta, te programima poticanja i financiranja od strane vladinih i drugih institucija, a posebno putem natječaja namijenjenih ruralnim područjima.
Upriličen je i bogati kulturno umjetnički program, prezentacija baštine s područja Dalmacije, Hercegovine, Like i Slavonije. U sklopu sajma već tradicionalno se predstavljaju Turističko ugostiteljske škole s područja Dalmacije - Sinja, Splita, Trogira, Šibenika i Dubrovnika umijećem aranžiranja i serviranja pršuta i ostalih tradicionalnih proizvoda, te se organizira natjecanje pod nazivom „BURA CUP“ u kojemu sudjeluju učenici Srednjih strukovnih škola sa svojim mentorima.