U Tajvanu predstavljen inovativni županijski projekt za poticanje i razvoj ICT sektora

Na poziv Private Sector Youth Initiative (PSYI) programa i u organizaciji Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i tajvanskog Institute for Information Industry, izaslanstvo Hrvatske i Splitsko-dalmatinske županije na čelu s Damirom Brčićem, voditeljem projekta ICT Županija boravilo je od 10. do 12. travnja 2019. godine u trodnevnoj studijskoj posjeti Tajvanu.  Studijski posjet obuhvatio je skupinu od 12 sudionika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

Na stručnim skupovima koji su se održavali u okviru posjeta, govorilo se o olakšavanju zapošljivosti mladih ljudi, pomoći u stjecanju radnih iskustava u razdoblju između završetka škole i zapošljavanja te dodatnih vještina s ciljem podizanja konkurentnosti na tržištu rada, što su i ciljevi PSYI-a koje uz pomoć EBRD-a od 2017. godine implementira i na području Europe.

Članovi izaslanstva Splitsko-dalmatinske županije u Tajvanu su, kao jedini predstavnici iz Hrvatske, predstavili inovativni županijski projekt  ICT županija osnovan s ciljem poticanja i razvoja ICT sektora, a u okviru kojeg funkcionira i niz specijaliziranih projekata usmjerenih različite ciljne skupine:

·         EDIT - edukacijski IT centar s ciljem educiranja i povećavanja broja školovanih IT stručnjaka,

·         PICS – coworking  i predinkubacijski IT centar Splitsko-dalmatinske županije za poticanje i razvoj studentskih poduzetničkih ideja i projekata i

·         ŽIC - županijski IT centar za aktivnosti lokalne IT zajednice s IT inkubatorom.

Sudionici skupa posjetili su i  Institut  za digitalno obrazovanje (DEI) čija je misija unaprijediti razinu kvalitete ICT stručnjaka u tajvanskoj industriji i pomoći im da uspiju u ostvarenju osobnih profesionalnih karijera koristeći najučinkovitije metode učenja.

- Ovaj posjet Tajvanu, a posebice njihovom Institutu za digitalno obrazovanje (DEI) i sve što smo imali prilike vidjeti i čuti vezano uz razvoj digitalnih tehnologija, za nas predstavlja iznimno korisno iskustvo. Prezentirali smo naš projekt koji je naišao na veliko zanimanje organizatora i sudionika skupa u Tajvanu, ali nam je isto tako bila dragocjena razmjena iskustava s onima koji su u digitalnim tehnologijama daleko ispred nas.  Dogovorili smo nastavak suradnje uz suorganizaciji EBRD-a i radujem se slijedećim susretima i stjecanju novih poznanstava i iskustava, izjavio je voditelj projekta ICT županija, Damir Brčić.

Inače, Institut za digitalno obrazovanje (DEI) obučava kadrove koji bi trebali biti nositelji ubrzanog razvoja informacijskih tehnologija u Tajvanu od 1979. godine. S desetljećima iskustva u obrazovanju i obuci, DEI je obučio više od 440 tisuća profesionalaca. S vremenom, njihov utjecaj se proširio na vladu, akademiju i istraživačke institucije te na industrije kao što su visoka tehnologija, tradicionalno poslovanje, bankarstvo, osiguranje, savjetodavne usluge, prijevoz, putovanja i razonoda, itd.