Uz vježbu spašavanja utopljenika, očišćen otpad s morskog dna u Stobreču

Dana 18. svibnja 2024. godine u Stobreču održana je ekološka akcija čišćenja otpada s morskog dna te vježba potrage i spašavanja utopljenika.

Sudionici aktivnosti su ronioci specijalističke postrojbe Civilne zaštite za potragu i spašavanje iz vode Splitsko dalmatinske županije, volonteri Gradskog društva Crvenog križa Split,  studenti udruge Sveučilišnog odjela za studije mora „Oceanus“, predstavnici Stožera civilne zaštite Splitsko- dalmatinske županije, a potporu su pružili članovi PŠRK „Stobreč“ s svojim plovilima i domaćin Mjesni odbor Stobreč.

Aktivnosti čišćenja podmorja i priobalja Gradsko društvo Crvenog križa Split provodi u sklopu projekta “Crveni križ u plavom okviru” s ciljem razvijanja pozitivne navike očuvanja okoliša i poticanje aktivnosti u smjeru održivog gospodarenja otpadom.  Stanovnici Stobreča pridružili su se čišćenju priobalja i pokazali visoku razinu svijenosti o potrebi očuvanja biološke raznolikosti podmorja i priobalja. Na predjelu lučice u Stobreču, iz mora i na obali, sakupljeno je ukupno 600 kilograma otpada koje je predano na daljnje zbrinjavanje.

Nakon ekološke akcije ronioci Specijalističke postrojbe civilne zaštite za potragu i spašavanje iz vode Splitsko-dalmatinske županije svojim plovilom su prezentirali aktivnosti potrage i spašavanje utopljenika. Znanja i vještine članova postrojbe koja je osnovana 2011. godine, rezultirala su uspješnom potragom i izvlačenjem utopljenika nakon čega su  volonteri Crvenog križa unesrećenom pružili prvu pomoć.

Ukupno je sudjelovalo 50 osoba, a zajedničkom suradnjom kao što je ova pomogli smo Stobreču u očuvanju biološke raznolikosti podmorja i priobalja, prezentirali aktivnosti u terenskim uvjetima i uvježbavanjem podigli razinu spremnosti svih službi koje su sudjelovale."