Župan Boban i ravnatelj LU Domagoj Maroević s predsjednikom Vlade RH Andrejem Plenkovićem, u procesiji „Za križen“ na Svirču

Na procesiji “Za križen” na otoku Hvaru sudjeluje hrvatski premijer Andrej Plenković. – Iz Svirča, odakle mi obitelj potječe po ocu, sudjelujem u procesiji Za Križen koja svjedoči posvećenost Hvarana i ljudi iz svih krajeva Hrvatske našoj kršćanskoj vjeri, identitetu i tradiciji – kazao je Plenković.

U Svirču na procesiji premijeru su društvo, među ostalim, pravili župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban i splitski gradski vijećnik i šef županijske Lučke uprave Domagoj Maroević. Ove godine u Pitvama je križonoša Krišto Barbić, u Vrisniku Božen Grgičević, u Svirčima Frane Carić, u Vrbanju Josip Bojanić, u Vrboskoj Robert Čagalj dok je u Jelsi križonoša Petar Bunčuga. Uz križonošu je svečana pratnja, koju on sam odabire, a čine je: dva nosača svijećnjaka (kandeliri), 6 do 12 nosača teških voštanih svijeća (torci), 8 i više, čak do 30-ak nosača svečanih fenjera (ferala), dva pratioca križonoše za njegovu sigurnost na putu, dvojica glavnih pjevača Gospina plača i još 3-4 pjevača koji pjevaju (“odgovaraju”) responzorij. Procesija svake godine započinje točno u 22:00 sata istovremeno iz Pitava, Vrisnika, Svirača, Vrbanja, Vrboske i Jelse te se u 7:00 sati ujutro vrati na svoje polazište, a tijekom noći se propješači približno 25 kilometra. Križonoše se za procesiju zapisuju godinama unaprijed, neki i po 10-20 godina.

Inače, župan Blaženko Boban, zamjenik župana Ante Šošić, pročelnik upravnog odjela za pomorstvo i turizam, Stipe Čogelja i ravnatelj Lučke uprave Domagoj Maroević jučer su obišli općine na samom jugu Splitsko-dalmatinske županije, Gradac i Sućuraj, a potom Jelsu i Stari Grad.

(izvor: dalmacijadanas)