Župan Boban sa suradnicima posjetio općine Gradac i Sućuraj

Župan Blaženko Boban, zamjenik župana Ante Šošić, pročelnik upravnog odjela za pomorstvo i turizam, Stipe Čogelja i ravnatelj Lučke uprave Domagoj Maroević danas obilaze općine na samom jugu Splitsko-dalmatinske županije, Gradac i Sućuraj, a u popodnevnim satima planiraju stići do Jelse te na kraju u Stari Grad. Župan Boban ostaje i sutra na otoku Hvaru, jer će zajedno s predsjednikom Vlade RH, Andrejem Plenkovićem, sudjelovati u hodnji „Za križem“.

-Uskoro će dvije godine moga mandata na čelu Županije, a kako sam obećao u tom vremenu obići sve općine, stigle su evo na red i Gradac i Sućuraj. Znam u Velikom smo tjednu, ali bit će vremena i za sastati se sa sobom, jer sudjelujem sutra u poznatoj procesiji Za križem. Ovo je vrijeme kada se suočavamo sami sa sobom, vrijeme u kojemu tražimo mir u sebi kako bismo ga mogli stvarati oko sebe – kazao je u izjavi za novinare župan Boban, te je naveo ključne teme današnjih razgovora: - Danas smo s načelnikom općine Gradac, Matkom Burićem razgovarali o otklanjanju šumova u komunikaciji kada je riječ izgradnja luke Drvenik te smo dogovorili 1. srpnja kao zadnji termin do kojega će naše službe izići s konačnim rješenjem oko kojega više neće biti rasprave. Rekao sam, a to shvaća i načelnik, da naša druga važna tema planiranje tunela Ravča-Drvenik ovisi upravo o izgradnji luke Drvenik, izgradnji luke Sućuraj, o čemu ću danas popodne razgovarati s načelnikom Ivanom Slavićem, te o dužotočnoj cesti Sućuraj – Jelsa – Stari Grad. Niti jedan redoviti mjesečni sastanak s ministrom Olegom Butkovićem nije prošao bez tunela Ravča – Drvenik, kao točke dnevnog reda. Za izgradnju toga tunela radi se nova studija koja bi trebala biti gotova do jeseni, i prema kojoj bi proračun za radove na tunelu i pristupnim cestama bio tri put jeftiniji od ranije predloženog rješenja. Bilo je riječi i o nekim manjim, za lokalnu zajednicu, važnim temama, kao što su osnovna škola, županijske ceste, i određivanje granica na pomorskom dobru, što je preduvjet za neke investicije – kazao je župan nakon sastanka s načelnikom Burićem i njegovim suradnicima.

Načelnik općine Gradac, Matko Burić je kazao kako je zadovoljan posjetom župana i ostalih uvaženih gostiju te je dodao: - Već ste čuli o čemu smo razgovarali te mogu samo iskazati zadovoljstvo, jer smo postigli kompromis oko djelomičnog izmještanja luke Drvenik na kojoj bi radovi prema današnjim informacijama započeli za dvije godine. Nama iz lokalne samouprave su važne teme i ceste, škola, Dom zdravlja, neka bivša odmarališta te određivanje granica na pomorskom dobru, kako bismo mogli dalje planirati investicije.

Teme razgovora s načelnikom Ivanom Slavićem u Sućurju su bile slične: skori početak radova u luci Sućuraj, stvaranje uvjeta za investicije kao što je ulaganje grupe norveških investitora u marikulturu, i planovi za izgradnju dužotočne ceste Sućuraj – Jelsa – Stari Grad.

Po dolasku u Sućuraj, župan je sreo liječnicu koja je prije tri mjeseca došla iz Makedonije te je ostala raditi u Sućurju. - Došao sam zahvaliti doktorici Divnoj Vojnovskoj  jer je pokrenula lavinu sličnih dolazaka, primejrice pedijatrice iz Češke u Makarsku, radiologa iz Banja Luke itd. Doktorica Vojnovski je kazala kako je imala puno prijatelja u Splitu što je bio razlog dolaska ovdje u Sućuraj. Njezin primjer su slijedili mnogi makedonski kolege koji nostrificiraju dokumente i dolaze raditi u Hrvatsku. Načelnik Ivan Slavić je također iskazao zahvalnost u ime svojih sugrađana, jer je najbliža hitna pomoć udaljena 50 kilometara. Uz redovnu plaću, općina izdvaja dodatnih 50 tisuća kuna godišnje na plaću liječnici. Načelnik je u široj izjavi novinarima govorio i o planovima, ali i poteškoćama s kojima se sureće načelnik jedne tako male općine kao što je Sućuraj.

- Dogovorili smo, ovdje u Sućurju, skori početak radova na luci nadajući se da radovi ne će ometati turiste. Vrijednost radova na ovoj luci je 22 milijuna kuna, pa koristim prigodu pohvaliti ravnatelja županijske Lučke uprave Domagoja Maroevića, jer su sada u tijeku radovi na ostalim lukama i lučicama na području Županije vrijedni ukupno oko 100 milijuna kuna. Uz ostalo, s načelnikom smo dogovorili buduće razgovore s vodstvom Hrvatskih voda i HEP-a kako bismo došli do rješenja dovođenja pitke vode i pojačanja elektro vodova, što je preduvjet za značajnije investicije u turizmu. Dogovorili smo i nabavku većeg kamiona za  odvoz otpada, jer postojeći nije kapacitiran za količine otpda koje nastaju tijekom turističke sezone. Učinit ćemo to ili preko Fonda za zaštitu okoliša ili nabavkom putem lesinga, u kojoj bi županija osiguravala 25 % potrebnih sredstava za rate leasinga. Oba načelnika su ambiciozni i pokreću, sa skromnim općinskim proračunima, velike projekte. Zato koristim prigodu ovdje pohvaliti sve aktivnosti načelnika Slavića - kazao je, vidno zadovoljan ovom posjetom, župan Boban.

Načelnik Slavić je zahvalio županu što je došao s najjačim timom suradnika s kojim je mogao doći te je podsjetio na županove riječi s početka njegova mandata: Županija je jaka onoliko koliko je jaka njezina najslabija jedinica lokalne samouprave. - Kada smo god zatrebali županovu pomoć uvijek nam je bio dostupan, na čemu mu zahvaljujem u ime svih sugrađana - kazao je načelnik Slavić. Zamjenik župana Ante Šošić je podsjetio na neke zlurade komentare o odustajanju od tunela Drvenik - Ravča, te je kazao kako o tomu nema ni primisli, nego se radi o traženju jeftinijih, za EU fondove prihvatljivijih, projektnih rješenja kako na samom otoku Hvaru, tako i s pristupnim cestama iz pravca Vrgorca.

Tijekom dana, župan će sa suradnicima stići u Jelsu i Stari Grad.