Župan najavio kupnju 20 defribilatora za policijske postaje na području županije

Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije svake godine povodom blagdana svetog Dujma obavlja osnovne preglede, a to su mjerenje krvnog tlaka, pulsa i šećer u krvi. Drugom danu akcije, kojem se odazvao veliki broj naših sugrađana, pridružio se i župan Blaženko Boban sa svojim suradnicima. Poseban interes izazvala je demonstracija postupka reanimacije kod akutnog zastoja srca pomoću vanjskog defibrilatora, koju su izvodili djelatnici Crvenog križa. 

Župan Boban pozorno je pratio postupak reanimacije i naglasio kako je Županija u proračunu za 2020. godinu rasporedila 350 tisuća kuna za nabavku 20-tak vanjskih defibrilatora koji su namijenjeni policijskim postajama naše županije, s obzirom na to da upravo oni najčešće prvi izlaze na teren do onih kojima je pomoć potrebna. – Naš Nastavni zavod će odraditi edukaciju po policijskim postajama o tome kako rukovati s defibrilatorima – kazao je Blaženko Boban. Upitali smo ga za rezultate pregleda kojima se i sam danas podvrgnuo.

– Mogu ponosno kazati da sam zdrav kao dren. Krvni tlak mi je 119 kroz 83, puls 66, šećer u krvi 5,4. Rekla je struka da je to gotovo pa školski primjer – kazao nam je župan Boban. Te dodao: – Ima jedna stara poslovica koja kaže “najbolji liječnik si sam sebi“. I zato apeliram na građane Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita, kojem ujedno čestitam blagdan svetog Dujma – vodite računa o svome zdravlju. Tako vodite računa u sebi, svojoj obitelji i zajednici u kojoj živite, a u konačnici vodite računa i o cjelovitom zdravstvu u Republici Hrvatskoj – kazao nam je župan Blaženko Boban.

(preneseno s: www.dalmacijadanas.hr/boban-zdrav-kao-dren-nasa-ce-zupanija-dobiti-20-defibrilatora-a-policiju-cemo-obuciti-kako-s-njima-rukovati © dalmacijadanas.hr)