Župan primio učenike koji su nagrađeni na natjecanju iz informatike


Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban u ponedjeljak je primio 17 učenika koji su ostvarili izvrsne rezultate na Državnom natjecanju iz informatike 2023. godine te im je uručio pohvalnice i prigodne poklone. „Izuzetno sam sretan i zadovoljan. Nadam se da će upravo ovi učenici biti nositelji informatičkih aktivnosti na području naše županije. Iskreno se nadam da će ući u posao koji je uistinu postao profitabilan“, rekao je župan Boban.

Voditelj Digitalne Dalmacije Damir Brčić izjavio je kako i ovakvi rezultati nagrađenih učenika daju smisao svemu onome što Splitsko-dalmatinska županija radi na području ICT-a. „Djeca su u vrlo ranoj fazi uspjeli postići izvrsne rezultate. Sve to pokazuje kako naš Edit code school itekako ima smisla“, rekao je Brčić.

Uz učenike primanju su nazočili i njihovi mentori, koji dolaze s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Split te osnovnih i srednjih škola s područja naše županije. Jedan od njih je i Goran Zaharija sa splitskog PMF-a. „S pripremama smo krenuli u studenom, a učenici su redovito dolazili nama na fakultet. Rezultati su se vidjeli i u broju djece koja su se plasirala na državno natjecanje“, navodi Zaharija.

Tonći Crljin iz Kaštel Lukšića osvojio je prvo mjesto u kategoriji osnove informatike te drugo mjesto u kategoriji razvoj softvera. „Ovom nagradom dokazao sam svoje znanje i ponovio svoj uspjeh po četvrti put u osnovnoj školi“, izjavio je ovaj osmaš.

Ove godine na Državnom natjecanju iz informatike sudjelovao je ukupno 201 učenik, a natjecanje je organizirano u kategorijama: Logo, Primjena algoritama, Digitalne kompetencije, Osnove informatike i Razvoj softvera.