Župan uručio nagrade najboljim polaznicima EDITCodeSchool programa

Više od 250 učenica i učenika sa svojim mentorima ove je godine predalo svoje radove u sklopu EDITCodeShool programa kojega provodi Splitsko-dalmatinska županija, a na završnoj svečanosti održanoj u subotu u Splitu župan Blaženko Boban uručio je prigodne nagrade. Govoreći o polaznicima ovoga tečaja, Boban je parafrazirao izbornika hrvatske reprezentacije Zlatka Dalića „Nije dovoljno biti dobar – treba biti izvrstan. Upravo to su ovi mladi ljudi, koji su oslonac, budućnost i stup razvoja Splitsko-dalmatinske županije. Mi moramo napraviti sve kako bismo ih zadržali u našoj županiji koju će oni nastaviti razvijati. Splitsko-dalmatinska županija je prekrasna, ali oni su njezina sol”, poručio je Boban.

Voditelj Digitalne Dalmacije i pročelnik Upravnog odjela za informatiku i zajedničke poslove Damir Brčić prisjetio se samih početaka programa EDITCodeSchool. „Tada je bilo puno neizvjesnosti i pitali smo se hoće li biti zainteresiranih. Danas mi je drago da nakon šest godina imamo kvalitetu i kvantitetu. Najbolja pohvala svega je bila kada je predstavnik jedne od najjačih informatičkih tvrtki u Hrvatskoj pohvalio ovaj program i rekao kako je ostao impresioniran”, ponosan je Brčić.

Tima Podrug učenica je Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju. Ona je sa svojim kolegama napravila aplikaciju pod nazivom Popcorn cinema. „Napravili smo mrežnu stranicu koja bi pomogla kinima u prodaji karata putem interneta. Kupnjom bi korisnik dobio kartu s QR kodom, koji bi se skenirao prilikom dolaska u kino pa bi se smanjila potrošnja papira i olakšala bi se kupnja”, opisala je Podrug aplikaciju.

Njezina mentorica Nikolina Smilović izuzetno je zadovoljna programima iz područja IT-a koje provodi Splitsko-dalmatinska županija. „Puno nam znače županijske nagrade i događanja koja se organiziraju. Mi smo uvijek tu – gdje je Županija, tu smo i mi!”, rekla je mentorica.

Učenici su izradili inteligentne web aplikacije s temom iz područja koje ih zanima, koje su u stanju putem kamere s mobilnog uređaja, laptopa ili računala prepoznati predmete iz stvarnog svijeta. EDIT CodeSchool je škola primijenjenog programiranja čiji je cilj popularizacija ovih vještina i IT zanimanja, a kroz čiji se višegodišnji program velik broj učenika ima priliku kvalitetno upoznati s developerskim vještinama. Do sada je educirano više od 3000 učenika u tridesetak osnovnih i srednjih škola diljem županije.