Novosti

2. partnerski sastanak Joint SECAP

Održan drugi međunarodni partnerski sastanak u okviru projekta JOINT SECAP - Zajednička strategija za prilagodbu klimatskim promjenama u obalnim područjima (JOINT STRATEGIES FOR CLIMATE CHANGE ADAPTATION IN COASTAL AREAS) koji je bio u Veloj Luci 18. i 19. lipnja 2019. Projekt je financiran preko Programa INTERREG Italija – Hrvatska.

Cilj je ovog projekta prikupiti podatke s terena s definiranih područja o nastalim promjenama nakon čega će se izraditi zajednička strategija za područje Italije i Hrvatske. Također će se osmisliti mjere koje će pomoći ovim područjima u prilagodbi na klimatske promjene.

Kroz projekt će se raditi na podizanju svijesti građana o rizicima i odgovarajućim mjerama vezanima uz klimatske promjene kroz radionice, seminare, web stranice, oglašavanja i promotivne materijale. Prikupljat će se podaci te izraditi procjene rizika vezanih uz klimatske promjene te konačno i web platforma koja će svim zainteresiranim omogućiti besplatan pristup podacima i studijama o rizicima klimatskih promjena te klimatskim i energetskim mjerama.

Drugog dana partnerskog sastanka održano je potpisivanje Sporazuma o suradnji na projektu JOINT SECAP između predstavnika jedinica lokalne samouprave otoka Korčule.

Inače, prva faza projekta je usmjerena na razvoj i primjenu metodologije za Zajednički akcijski plan održivog gospodarenja energijom i klimatskim promjenama (Joint Sustainable Energy and Climate Action Plans -SECAP). Druga faza počinje kada se analize i podaci prenesu na web platformu, djelujući kao koristan alat za razvoj scenarija koji će se provoditi u Zajedničkim akcijskim planovima, koji su ujedno i glavni rezultat projekta.

Glavni partner na projektu je Sveučilište Camerino iz Italije, a ostali partneri su također, IRENA - Istarska Regionalna Energetska Agencija, Grad San Benedetto del Tronto, Usluga energetske politike, kvaliteta zraka, nacionalni informacijski sustav zaštite okoliša odjela za javne radove, teritorijalno upravljanje i politike zaštite okoliša regije Abruzzo, Grad Pescara, Internacionalni centar za održivi razvoj energetike, voda i okoliša - Sdewes centre, Primorsko-goranska županija, Splitsko-dalmatinska županija i Općina Vela Luka.

Projekt traje 30 mjeseci počevši od 1. siječnja, 2019. godine, a povodit će se do 30. lipnja, 2021. godine. Financiran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) u iznosu od 1,780,628.88 € uz nacionalno sufinanciranja u iznosu od 314.228,63 € što daje ukupni proračun od 2.094.857,50 €.