Novosti

31 GODINA NAKON: "Josip Jović udario je temelje Hrvatske"


Župan Blaženko Boban, zamjenik župana Ante Šošić i predsjednik Županijske skupštine Mate Šimundić položili su danas vijence i zapalili svijeće na grob Josipa Jovića u Aržanu, uoči 31. godišnjice pogibije prvoga hrvatskoga redarstvenika. Vijence su položili i članovi obitelji Jović, predstavnici policije, saborski zastupnik Luka Brčić, načelnik Općine Cista Provo Božo Ćubić, gradonačelnik Grada Imotskoga Ivan Budalić, načelnici općina Imotske krajine te predstavnici brojnih braniteljskih udruga.
 
Prijatelj i sumještanin Josipa Jovića, zamjenik župana Ante Šošić u izjavi medijima ispričao je kakav je bio Josip Jović. „On je bio moj prijatelj. Imao je sve atribute velikih ljudi – samozatajan, pomagao je drugima, bio je osoba koja povezuje, tih, rodoljub. Sve to odvelo ga je među prve hrvatske redarstvenike, a poslije nažalost i na Plitvice, gdje je položio svoj život za domovinu“, zaključio je Šošić.
 
Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban podsjetio je kako je naša županija dala prvu, ali i posljednju žrtvu Domovinskoga rata, Antu Bužančića. „Josip Jović udario je temelje Hrvatske. Sada, kada s odmakom od oko tisuću kilometara  gledamo stradanje drugoga naroda, možemo sebi bolje prisvijestiti što je značilo hrvatsko srce u to vrijeme, ali i ljubav prema domovini. Josip je imao najveće srce i najveću ljubav prema domovini“, izjavio je Boban.
 
U trenutku pogibije Jović je imao 22 godine i bio je hrvatski policajac, pripadnik specijalne policije. „Hrvatska policija je od prvoga dana bila na obrani domovine. Kada je trebalo, mi smo bili tamo gdje smo trebali. Policijska uprava splitsko-dalmatinska i Ministarstvo unutarnjih poslova će i dalje, s obitelji Jović, u ožujku biti ovdje u Aržanu jer čuvamo sjećanje na naše stradale“, izjavila je glasnogovornica Policijske uprave splitsko-dalmatinske Antonela Lolić.