Novosti

Izraelska veleposlanica posjetila Županiju

Izraelska veleposlanica posjetila Županiju
Danas je u Županiji upriličen prijem za Zinu Kalay Kleitman, veleposlanicu Države Izrael u Republici Hrvatskoj. 

 

Pozdravljajući gošću župan Zlatko Ževrnja naglasio je kako je Izrael primjer dobrog ulaganja u privredu, ali isto tako i u razvoj kulture, te istaknuo izvrsnu suradnju izraelske zajednice i Županije. „Židovska zajednica očuvanjem tradicije i kulture, te identiteta, ostavila je neizbrisiv pečat u našem društvu“, kazao je župan, te ukratko upoznao veleposlanicu Kalay Kleitman s značajkama i strategijom razvoja naše županije. Istaknuo je kako se uskoro otvara Centar izvrsnosti iz matematike, koji će djelovati na principu onih izraelskih. „Predstavnik županije, prije nekog vremena, bio je u delegaciji koja je posjetila izraelske centre izvrsnosti, tehničke inkubatore, te start up timove. Na tom tragu 220 učenika naše Županije bit će uključeni u centre izvrsnosti po modelu naših hrvatskih, ali i izraelskih centara izvrsnosti“, kazao je župan.

 

Veleposlanica Kalay Kleitman izrazila je svoje zadovoljstvo što je inicijativa za ovaj sastanak došla od Županije, te naglasila kako joj je cilj uspostaviti nove odnose i poboljšati one postojće. „Naše veleposlanstvo je malo, ali intenzivno radimo. Tako pokušavamo u Hrvatsku dovesti naše start up timove, kako bi uspostavili poslovne odnose, te podijelili s vama svoja iskustva“, kazala je veleposlanica te najavila, kao dobro mjesto i vrijeme uspostavu odnosa Start up natjecanje Zagreb Connect koje se ove godine održava u sklopu konferencije EBAN Winter University 2016, a u organizaciji Veleposlanstva Države Izrael.

 

Veleposlanicu je pozdravio, te zahvalio na odazivu predsjednik Županijske skupštine, te naglasio kako je na ovom primanju puno tema otvoreno, te da je cilj nadogradnja suradnje i učenje od iskusnijeg i boljeg.

 

Primanju su nazočili predsjednica Židovske općine Split Ana Leibl, predsjednica Odbora za međužupanijsku i međunarodnu suradnju Županijske skupštine Sandra Mitrović Nikšić, te pročelnici Upravnog odjela za gospodarstvo, EU fondove i  poljoprivredu i Upravnog odjela za društvene djelatnosti Anđelko Katavić i   Tomislav Đonlić.