Novosti

Obilježen Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

Danas je u Županiji uz nazočnost konzularnog zbora, vijeća, predstavnika i udruga nacionalnih manjina svečano obilježen Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. 

Pozdravne riječi uputio im je župan Zlatko Ževrnja. „Ovo je jedan od najvažnijih datuma u novijoj povijesti Hrvatske, a i onoj starijoj.  Danas se prisjećamo žarke želje i stoljetne težnje hrvatskog naroda za vlastitom državom“, kazao je župan, te izrazio zahvalnost svim žrtvama podnesenim za ostvarenje tisućljetnog sna samostalnosti Hrvatske države. Župan je naglasio kako su pred svima nama veliki izazovi, rast gospodarstva i bolji socijalni standard svih građana Republike Hrvatske.

U ime Županijske skupštine i njenih vijećnika čestitke i zahvalu za sve učinjeno gostima je uputio predsjednik Skupštine Petroslav Sapunar, prisjećajući se i svih onih koji su svoje živote dali za osamostaljenje Hrvatske.

Slobodan Aničić, počasni konzul Kraljevine Švedske i doajen Konzularnog zbora istaknuo je kako će uskoro biti otvoren dvadeseti počasni konzulat što pokazuje kako se grad Split smatra važnim gradom. Zahvalio se svim službama na suradnji s Konzularnim zborom.

U ime vijeća, predstavnika u udruga nacionalnih manjina na suradnji se zahvalio Angel Mitrevski, član Savjeta za nacionalne manjine RH, naglasivši kako je u ovih 25 godina od priznanja odnos prema nacionalnim manjinama došao na zavidnu razinu, te kako je svake godine sve bolji.

Prije 25 godina, 15. siječnja 1992., u jeku žestokog rata, kad je gotovo trećina Hrvatske bila pod okupacijom jugoslavenske vojske i srpskih paravojnih postrojba, Republiku Hrvatsku međunarodno je priznalo 12 tadašnjih članica Europske unije. Zemlje koje su prednjačile u diplomatskim nastojanjima za međunarodno priznanje Hrvatske, svakako su bile Sveta Stolica i Njemačka. Vatikanska diplomacija, kao prva u svijetu, još je 3. listopada 1991. godine objavila da radi na hrvatskome međunarodnom priznanju. Priznanje Hrvatske i Slovenije najavila je još 20. prosinca 1991. posebnim dokumentom u kojemu se odredila prema slovenskom i hrvatskom zahtjevu za diplomatskim priznanjem. Sveta Stolica je Republiku Hrvatsku službeno priznala  13. siječnja 1992. Hrvatsku su prije prosinca 1991. priznale i Slovenija, Litva, Ukrajina, Latvija i Estonija, ali one u to doba ni same nisu bile međunarodno priznate. Njemačka je priznanjem Hrvatske još 18. prosinca 1991. godine izazvala prijekore, ali i pokrenula nezaustavljivu diplomatsku akciju među ostalim tadašnjim članicama Europske zajednice.