28. veljače 2022.

Boban: Zar sloboda uvijek mora biti plaćena krvlju?

Na početku sjednice Skupštine Splitsko-dalmatinske županije župan Blaženko Boban obratio se vijećnicima u povodu rata u Ukrajini, izrazivši podršku ukrajinskom narodu. Županov govor prenosimo u cijelosti:

"Poštovane vijećnice, poštovani vijećnici,
u svjetlu događanja vezanih uz Ukrajinu želim se obratiti vama i našoj javnosti. 
Svjedoci smo ponovnog rata na tlu Europe.

Suočeni s otvorenim prijetnjama svjetskom miru, smatram da nitko nema pravo ostati nijemi promatrač agresije i porobljavanja jednog naroda. 
Dok sam ovo pisao, sjetio sam se davno napisanih stihova jednoga pastora iz Njemačke, koji su napisani za vrijeme najgoreg nacifašističkog terora prema drugim narodima, stihovi koji nažalost opet postaju aktualni: 

Prvo su došli po komuniste,
a ja se nisam pobunio
jer nisam bio komunist.
Zatim su došli po Židove,
a ja se nisam pobunio
jer nisam bio Židov.
Zatim su došli po sindikalce,
a ja se nisam pobunio
jer nisam bio sindikalac.
Zatim su došli po katolike,
a ja se nisam pobunio
jer sam bio protestant.
Zatim su došli po mene,
ali tada više nikoga nije bilo
da se pobuni.

Pitam se, zar sloboda uvijek mora biti plaćena krvlju? Zar čovjek čovjeku mora biti vuk? Vjerovali smo da više nikada nećemo slušati jauke djece, starih, nemoćnih i svih koji brane svoju slobodu. 
 
Svima nama se vraćaju slike sjećanja iz našeg Domovinskog rata, kada je Hrvatska izvojevala u krvi svoju slobodu i neovisnost. Možda mi, koji smo i sami svojim životima stali u obranu napadnute Domovine, bolje razumijemo Ukrajinu i ukrajinski narod. Iz minute u minutu, iz dana u dan, naše oči su uprte u patnju koju proživljava ukrajinski narod, koji je među prvima u svijetu prepoznao našu patnju i borbu za svojom slobodom. Ne zaboravljamo: Ukrajina je među prvim državama priznala neovisnost Republike Hrvatske. 

I ruski narod je kroz povijest doživio strahotu totalitarnog režima. Rusi dobro znaju da mržnja jednog naroda protiv drugog naroda ne rađa plodovima mira, stoga je moja poruka upućena i njima. Iz dubina te i takve ruske duše progovorio je i sam veliki Dostojevski: "Ako je cijena ulaznice u raj makar i jedna dječja suza, ja tu ulaznicu vraćam". 

Zato, kao župan Splitsko-dalmatinske županije, u ovom trenutku želim izraziti bratsko suosjećanje sa svim žrtvama, te u svoje ime iskazati nedvosmislenu potporu za slobodu i neovisnost drage nam Ukrajine. 
Izdržite! 

Hrvatski narod vas razumije, jer smo i sami svoju slobodu, nažalost,  morali platiti vlastitom krvlju. Zbog svega navedenoga, spremni smo na svekoliku pomoć ukrajinskom narodu.
Slava Ukrajini!", poručio je Boban.