30. rujna 2021.

FOTO: Održana svečana sjednica Županijske skupštine u povodu Dana županije

Svečanom sjednicom Županijske skupštine, održanoj u HNK Split, proslavljen je Dan Splitsko-dalmatinske županije. Predsjednik Skupštine Mate Šimundić kroz ulomak iz Ilijade prenio je poruku ohrabrenja. "Sudbina naroda ovisi o ulozi pojedinca. Samo jedan ili jedna i stvari mogu krenuti na bolje. Moderno nas je iskustvo naučilo da su jednako zli i kolektivizam i individualizam, a da se istinsko dobro postiže kad čovjek nastoji slobodna i razumna osoba, odgovorni pojedinac koji služi zajedničkom dobru jer drugima želi dobro. Danas, kad se tehnologija i tehnika nameću kao zamjena za ljudskost, a čovjek svodi na zaslon, potrebno je iznova potvrditi i potvrđivati vrijednost i dostojanstvo svakog pojedinog čovjeka, od njegova začeća do prirodne smrti", rekao je Šimundić i dodao da sudbina pojedinaca i naroda ovisi o ponašanju onih koji obnašaju vlast. "Moramo pronaći naš zajednički, hrvatski život, ono što nas međusobno povezuje i u prostoru i u vremenu. Jesu li to neke od grčkih vrijednosti: pravosuđe, razumnost, marljivost, demokracija? -Zasigurno jesu. Međutim, valja nam pronaći ono naše, domaće, hrvatsko", rekao je Šimundić

Župan Blaženko Boban u svom je govoru naglasio važnost demografskih mjera i projekata. "Prepoznali smo potrebu demografske obnove ne samo naše županije, nego i cijele domovine, kao naš prioritet i strateški cilj. Želimo stvarati pretpostavke, ne samo za opstanak nego i za povratak mladih obitelji u slabije naseljena, rubna područja Županije. Do sada, kroz projekt "Tu je tvoj dom" imamo potpisanih 120 ugovora, ukupne vrijednosti 12.640 000 kuna, koji su već faktički realizirani, što znači da smo 120 obitelji vratili u Zagoru ili ih zadržali na području koje je demografski devastirano", rekao je Boban. 

Pozvao je sve na suradnju za boljitak svih građana. "Izbori su za nama, prošlo je već više od 100 dana, zato Vas pozivam, poštovani i uvaženi vijećnice i vijećnici, svi stranački čelnici, nastavimo zajedno raditi za boljitak svih naših sugrađana. Ljudi će nas cijeniti i prepoznavati po djelima, ne po svrstavanju lijevo, desno ili u centar", poručio je Boban.

Čestitke u ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića uputio je njegov izaslanik, general Damir Krstičević. "Prema podatcima iz rujna 2021. godine samo u ovoj županiji isplaćeno je milijardu i 400 milijuna kuna za više od 14 tisuća poduzeća i očuvanje 74 tisuće radnih mjesta. Kao narod smo se kroz povijest, a pogotovo u Domovinskom ratu, suočili s raznim neprijateljima i izazovima. Najteže situacije nadvladali smo samo kada smo složni i kada smo se pokazali na visini zadatka", poručio je Krstičević.

Izaslanik predsjednika Sabora Ante Sanader rekao je kako je narod dužnosnicima dao povjerenje za ostvarivanje planova koji su obećani. "Koliko ćemo u tome uspjeti, po tome će nas pamtiti. Prazne riječi će svi zaboraviti. Sve ono što izgovorimo, a ne napravimo, nema nikakva smisla. Mi smo na raspolaganju svima vama za sve ono što smatrate da treba i da možemo pomoći kako bi se realizirali projekti u ovoj županiji iz koje smo delegirani na dužnosti na višoj razini", rekao je Sanader.

Povelje župana Splitsko-dalmatinske županije dobili su Nastavni zavod za javno zdravstvo, splitski KBC, Respiratorno-intenzivistički centar KBC-a Split, Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije i Luka Brčić, bivši načelnik Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije. Svi oni povelje su dobili za doprinos u borbi protiv koronavirusa.

Snimku sjednice pogledajte u priloženom videozapisu.