Novosti

"Hvala vam što nas podupirete, a mi se nastojimo odužiti na način da svugdje u svijetu pronosimo ime i sve ljepote i znamenitosti naših gradova, Splitsko-dalmatinske županije i cijele Lijepe naše"

Danas je u zgradi Splitsko-dalmatinske županije upriličen svečani prijem za gluhe olimpijke i olimpijce sa OI gluhih u brazilskom Caxias do Sulu.

Hrvatsku rukometnu reprezentaciju, peterostruke osvajače zlatne medalje su predstavljali: Pero Jukić, Ilija i Mateo Perak, Patrik Radić, Marjan Turković i Oliver Lušić.

Taekwondo reprezentativka Matea Kolovrat je donijela zlatnu medalju a Petra Goleš srebrnu medalju.

Okupljene je na početku srdačno pozdravila i predstavila sportaše i trenere Melani Turković, predsjednica Sportske udruge gluhih SDŽ. Predsjednik Hrvatskog kluba gluhih olimpijaca i vođa puta za OIG Brazil, Marijo Lušić se obratio emotivnim riječima zahvale prije svih županu Blaženku Bobanu iako župan, zbog ranije preuzetih obveza, nije stigao biti domaćin današnjem prijemu. U njegovo ime olimpijce, trenere i članove uprave Sportske udruge gluhih SDŽ primili su zamjenik župana Stipe Čogelja i pročelnik upravnog odjela za prosvjetu, šport, kulturu i tehničku kulturu, Tomislav Đonlić. Gosp. Lušić je zahvalio županu, zamjeniku i pročelniku za sve što je Županija do sada činila i čini na izjednačavanju položaja svih sportaša. - Poznato je kako su grad Split i Splitsko-dalmatinska županija rasadnik sportskih talenata. Hvala vam što nas podupirete, a mi se nastojimo odužiti na način da svugdje u svijetu pronosimo ime i sve ljepote i znamenitosti naših gradova, naše županije i cijele Lijepe naše Domovine. Važni su nam uspjesi jer se o njima piše i govori, ali nam je jednako važan svaki sportaš koji svojim trudom, zalaganjem pokazuju svoj gluhoj djeci da mogu biti jednako uspješni. Zato je važno i na ovaj način, putem medija, još jednom pozvati sviju da nam se priključe, da se angažiraju kroz razne klubove u kojim auče pobjeđivati ali i gubiti, padati i ustajati se, biti ustrajni do kraja - kazo je Lušić te  pozvao sve sportaše na daljnji ustrajan, ozbiljan rad i angažman koji će zasigurno rezultirati nekim budućim uspjesima na Olimpijskim igrama, svjetskim i europskim prvenstvima - kazao je Mario Lušić, predsjednik Hrvatskog kluba gluhih olimpijaca. 

Zamjenik župana Stipe Čogelja je poželio svima dobrodošlicu te im čestitao na osvojenoj zlatnoj medalji u rukometu, i zlatnoj i srebrnoj medalji u taekwondou. - Vaš entuzijazam treba pretvoriti u sustavan pristup u radu  s mladim sportašima. Pripremajući se za ovo primanje pogledao sam vaše facebook stranice i ostao zadivljen energijom, angažmanom, zajedništvom  i pristupom kojim šaljete poruku svim mladima da je uz predan rad i ljubav prema sportu, samo nebo granica. Vi ste najbolji glasnici grada Splita, naše županije i cijele Hrvatske po cijelom svijetu i na tomu vam od srca zahvaljujem. Županija je i do sada pratila vaš rad, vaše izvrsne uspjehe i mogu samo ponoviti što vam je i župan obećao: u svakom pogledu ćemo raditi na potpunom izjadnačavanju gluhih sa svim ostalim našim vrsnim sportašima. Tu smo da s vama dijelimo radost pobjeda ali i da otklonjamo svaku poteškoću i prepreku na koju naiđete u svom radu. 

Pročelnik Đonlić se pridružio čestitkama splitskom Savezu gluhih te je istaknuo kako su njihovi  rezultati plod kontinuiranog predanog rada i da zasigurno možemo i u budućnosti očekivati ovako sjajne rezultate, koje će Županija nastaviti poticati i pratiti stalnom potporom sukladno proračunskim mogućnostima.

Uz sve spomenute, današnjem prijemu su nazočili i Miro Opačak, tajnik Sporstke udruge gluhih SDŽ, Veljko Laura, trener taekwondoa i Ana Tomić prevoditeljica znakovnog jezika.