Novosti

Luka Omiš najveći lučki projekt na Jadranu


Izgradnja luke u Omišu najveći je lučki projekt na Jadranu, a njezinom izgradnjom promijenit će se vizura i stvoriti brojne nove mogućnosti ovoga grada. Gradilište luke obišli su župan Blaženko Boban i minsitar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te ravnatelj Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije Domagoj Maroević, gradonačelnik Omiša Ivo Tomasović i pročelnik Kabineta župana Splitsko-dalmatinske županije Davor Pavić. "Splitsko-dalmatinska županija ove godine će otvoriti još dvije luke - onu u Kaštel Starom i Sućurju na Hvaru. Već smo pokrenuli luku u Milni, a pokrenut ćemo i veliki projekt luke u Bolu", najavio je župan, dodajući da i u Krilu Jesenice ove godine kreće izgradnja luka. "Ništa ovo ne bismo mogli raditi da nije podrške Vlade, ministra Butkovića i državnog tajnika Bilavera. I u ovom projektu oni sudjeluju s 51 milijun kuna", dodao je župan.

Ministar Butković istaknuo je kako su diljem obale u tijeku radovi na lukama, što je nazvao renesansom hrvatske obale. "Trenutno se provode projekti u svim hrvatskim obalnim županijama. Njihova vrijednost je oko 2 milijarde kuna. Taj veliki investicijski ciklus traje i ono što je dobro da i u sljedećoj financijskoj perspektivi planiramo ulaganja u lučku infrastrukturu", izjavio je Butković.

Od osnivanja Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije projekt luke u Omišu je najveći projekt takve vrste. "Vrijednost je 91 milijun kuna, a do sada je luka u Kaštelima s 51 milijun kuna bila najveći projekt. Lučka uprava upravo završava ali i započinje s ukupno 13 investicija dogradnje, sanacije i rekonstrukcije luka otvorenih za javni projekt. Njihova ukupna vrijednost je preko 250 milijuna kuna", izjavio je ravnatelj Lučke uprave SDŽ Domagoj Maroević. 

"Ovim se projektom poboljšava vizura grada Omiša, ali se brojnim brodarima otvaraju nove mogućnosti tijekom turističke sezone. Otvorit ćemo i liniju prema Braču, ali postoji interes brodara koji voze prema drugim otocima za povezivanje Omiša prema tim destinacijama", izjavio je omiški gradonačelnik Ivo Tomasović.