Novosti

MATIČNE KNJIGE VRAĆENE CRKVI: "Danas je započet proces ispravka povijesne nepravde"


Ukupno 211 matičnih knjiga s područja Splitsko-dalmatinske županije verificirano je i vraćeno Splitsko-makarskoj nadbiskupiji. Sporazum o primopredaji crkvenih knjiga oduzetih Katoličkoj crkvi nakon Drugog svjetskog rata potpisali su župan Blaženko Boban i splitsko-makarski nadbiskup i metropolit monsinjor Marin Barišić. Zapisnik primopredaje crkvenih matičnih knjiga potpisali su pročelnik Upravnog odjela za opću upravu Josip Matković i generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije monsinjor Miroslav Vidović. Ovom događaju nazočili su i pročelnik Kabineta župana Davor Pavić i ravnatelj Nadbiskupskog arhiva don Slavko Kovačić.

Župan Blaženko Boban naglasio je kako je ovo spomenik običnom čovjeku. „Za tog čovjeka često ne znamo gdje je. Ovo su knjige u kojima je svatko zapisan i u kojima je pisana povijest zaseoka, obitelji, kuća i ljudi. One se danas vraćaju stvarnom vlasniku. Možemo jedino zahvaliti Crkvi što je tako revno vodila podatke“, rekao je Boban. Naglasio je da će se postupak verifikacije i povrata knjiga nastaviti te kako se na ovaj način ispravlja jedna nepravda.

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit monsinjor Marin Barišić u svom je obraćanju zahvalio svima koji su sudjelovali u postupku verifikacije i povrata ovih knjiga. „Danas je započeta jedna humana i pravedna inicijativa i ispravak povijesne nepravde te povratak matica i drugih knjiga svom vlasniku odnosno Crkvi. Zato bih htio zahvaliti županu i svima koji su uložili toliko truda kako bi jedan dio tih knjiga osposobili“, rekao je Barišić, posebno istaknuvši važnost ovih zapisa u istraživanju identiteta. „Rado ćemo tražiti tko smo mi zapravo. Ove matice sadržavaju naš identitet i našu osobnu iskaznicu“, zaključio je Baršić.

Pročelnik Upravnog odjela za opću upravu Josip Matković najavio je daljnji rad na verifikaciji matičnih knjiga. „Zahvaljujem matičarima koji uz svoj svakodnevni posao rade i na verifikaciji ovih knjiga. Neke od njih su pisane čitko i krasopisom, dok je neke zapise teže pročitati. Matičari se uz sva svoja iskustva i vještine trude to iščitavati i unositi u računalo kako bi knjige bile što prije verificirane. Mi ćemo u se potruditi u što kraćem roku vratiti ostatak koji još uvijek nije verificiran do kraja“, izjavio je Matković.

Danas je predano 211 knjiga iz Splita, Sinja, Makarske, Imotskoga, Trilja, Solina, Ciste Provo, Trogira i Vrlike, dok ih ukupno ima 856.