Novosti

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković i župan Blaženko Boban otvorili Dane hrvatskog pršuta

U splitskom hotelu Park danas (petak) su župan Blaženko Boban i ministrica poljoprivrede Marija Vučković otvorili Dane hrvatskog pršuta koje je osmi put organizirao Klaster hrvatskog pršuta.

- Ministrica Vučković je u obraćanju novinarima prije svega zahvalila županu Bobanu, županijskoj razvojonoj agenciji RERA i Splitsko-dalmatinskoj županiji na izvrsnoj dosadašnjoj suradnji.

- Ovjde smo ugovorili više od 1200 projekata za razvoj mladih poljoprivrednika, a ugovoreni iznosi su vrijedni 180 milijuna kuna - kazala je ministrica Vučković, te dodala - S obzirom da smo u županiji za koju su ribarstvo i akva kultura strateške djelatnosti, sa zadovoljstvom ću reći da je za okvir operativnog PŠrograma za pomorstvo i ribarstvo ugovoreno više od 330 milijuna kuna za područja ove županije, a dva projekta se odnose na ribarske luke, za koje smo izdvojili 74 milijuna kuna potpore. U svom govoru na otvaranju manifestacije, ministrica Vučković je istaknula: - Ovakve manifestacije su važne za razvoj sektora - osmi Dani hrvatskog pršuta značajni su za promoviranje Lijepe Naše kao jedne od gastronomski priznatih i poznatih destinacija, ali i najbolji način da se proizvođači povežu, kako s potrošačima tako i međusobno, te postanu prepoznatljivi. Ministarstvo poljoprivrede puno ulaže u politiku jačanja prepoznatljivosti domaćih proizvoda budući da u istoj vidimo priliku za podizanje konkurentnosti naših proizvođača. Hrvatska danas na razini EU ima 35 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čiji je naziv registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla te zauzima visoko sedmo mjesto, a tu spadaju i Krčki, Drniški, Dalmatinski te Istarski pršut - istaknula je ministrica poljoprivrede.

Župan Blaženko Boban je zahvalio Klasteru na izvrsnoj organizaciji Dana hrvatskog pršuta kao i ministrici Vučković na nizu mjera za poljoprivredu, ribarstvo i ribarske luke i uopće fantastičnu suradnju - kazao je župan. dodajući kako je od 500 000 proizvedenih pršuta na području Hrvatske, više od 300 000proizvedeno na području Splitsko-dalmatinske županije, a ako je riječ o certificiranim pršutima, onda govcorimo o 90 % certificiranih pršuta proizvedenih na području naše županije. Nije to došlo s neba nego zahvaljujući vrijednim ljudima, navlastito onima iz Dalmatinske Zagore i s naših otoka, ali i nizu mjera koje provodi Županija i Ministarstvo poljoprivrede. Veliki dio tih mjera koristili su upravo proizvođači pršuta s područja Županije - kazao je župan, ističući kako će Županija i dalje rado poticati tako vrijedne proizvođače. Na koncu je župan poželio svima ugodan boravak u gradu Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji te uspješno predstavljanje na Danima hrvatskog pršuta, sve s ciljem očuvanja i promoviranja ove vrhunske autohtone delicije.

Okupljene pršutare, proizvođače i izlagače opreme koja prati ovakve sajmove, pozdravili su izaslanaik PRH Zorana Milanovića, predstavnik HGK predsjednik Klastera hrvatskog pršuta.

Nakon toga su dodijeljene nagrade najboljim pršutarima iz cijele Hrvatske. Vjekoslav Žužić s otoka Krka ove godine ima najbolji pršut. On je nakon rezanja prvih feta svoga najboljeg pršuta kazao:  - Nagrade su poticaj da budemo još bolji i kvalitetniji i potvrda da se trud uvijek isplati. Priznanja poput ovih pridonose i promociji krčkog pršuta, koji je i prvi hrvatski zaštićeni proizvod na razini Europske unije - istaknuo je  Žužić.

Sutra se manifestacija seli na Prokurative na kojima će se moći kušati i kupiti nagrađeni proizvodi.