25. travnja 2019.

Održana 21. tematska sjednica o stanju zdravstvenog sustava u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Dana 25. travnja 2019. održana je tematska sjednica o stanju zdravstvenog sustava u Splitsko-dalmatinske županije, a na prijedlog MOSTA NEZAVISNIH LISTA – Miro Bulj, predsjednik Kluba vijećnika.

Na samom početku sjednice utvrđeno je mirovanje mandata Ivanu Krželju vijećniku MOSTA NEZAVISNIH LISTA, a dužnost vijećnika započeo je obnašati Jere Kovačić.

Uvodno izlaganje dao je Miro Bulj predlagatelj.  Svoj stav o stanju u zdravstvenom sustavu, što je dobro, a što treba poboljšati iznijeli su stručnjaci: dr. Katarina Radman, voditeljica regionalnog ureda HZZO-a,  dr. Krešimir Dolić, predstavnik Hrvatske liječničke komore, dr. Vikica Krolo, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine, dr. Maja Gjirlić, specijalistica ginekologije pri Domu zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, dr. Denis Mladinić-Vulić, predsjednica sekcije pedijatara HUG-a, dr. Marija Divić, predsjednica sekcije ginekologa HUG-a,  Željko Matić, djelatnik Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, kao i dr. Ines Strenja-Linić, predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora.

Nakon ovih izlaganja svoje mišljenje dao je župan Blaženko Boban.

U ime klubova, vijećnicima su se obratili: Igor Batošić (SDP), Ante Renić (Pametno), Miro Bulj (Most) i Kruno Peronja (HDZ i HGS).

U raspravi su sudjelovali vijećnici Milija Lukšić-Baldić, Mate Martinić, Petar Maretić, Vedran Lendić, Vinko Maroević, Tihomir Erceg, Natalija Rajčić, Damir Krstinić, Lucija Puljak, Josip Lešina, Maja Zelić i Marko Vukasović. Na vijećnička pitanja odgovarali su i Leo Luetić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije, te ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije Dragomir Petric koji su dali i osvrt na raspravu.

Po održanoj tematskoj raspravi o stanju zdravstvenog sustava Splitsko-dalmatinske županije Županijska skupština jednoglasno je donijela Zaključak. Sukladno istom, Županija će osigurati dostupnost zdravstvene zaštite svakom stanovniku Splitsko-dalmatinske županije, provest će mjere poticaja ostanka liječnika i medicinskih sestara u jedinicama lokalne samouprave, aktivno će se zalagati za povećanje upisnih kvota studenata medicine i upisanih kvota za medicinske sestre i medicinske tehničare, zajedno s jedinicama lokalne samouprave stipendirat će studente medicine, potaknut će osnivanje turističkih ambulanti zajedno sa Ministarstvom turizma, turističkim zajednicama i jedinicama lokalne samouprave, te će se pridržavati odredbi za maksimalan broj liječničkih timova zaposlenih pri Domu zdravlja.