Novosti

Održana konferencija „Informacijskom tehnologijom korak bliže većoj mobilnosti“

Jednostavno i brzo, uz pomoć odgovarajuće aplikacije, doći do potrebnih informacija o prometnoj povezanosti, različitim opcijama i troškovima prijevoza do planiranog odredišta, nesumnjivo je želja, ali i potreba stanovnika i turista na određenom području.

Upravo je promocija mobilnosti putnika kroz različita rješenja, te dostupnost interaktivnih informacijskih sustava za putnike koji će objediniti informacije o svim vrstama prijevoza na jednom mjestu, bila tema konferencije "Informacijskom tehnologijom korak bliže većoj mobilnosti" koja je u petak održana u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu u organizaciji Upravnog odjela za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu Splitsko-dalmatinske županije pod vodstvom Anđelka Katavića, privremenog pročelnika.

Na konferenciji je Martin Bućan iz spomenutog županijskog upravnog odjela prezentirao STEP-UP projekt „Sustainable Transport E-planner to Upgrade the IT-HR mobility“  financiranog u sklopu programa INTERREG Italy-Croatia, čiji je voditelj, a čijim provođenjem Splitsko-dalmatinska županija, dodatno proširujući znanja i iskustva i poboljšavajući suradnju s prekograničnim regijama, želi unaprijediti planiranje održive mobilnosti i promovirati multimodalnost prijevoza na području Italije i Hrvatske putem E-planera za putovanja.

Na konferenciji "Informacijskom tehnologijom korak bliže većoj mobilnosti" Tomo Šundov iz Grada Splita prezentirao projekt REMEDIO, sustav javnih bicikala u Splitu čiji je cilj promicanje nisko-ugljičnih prometnih rješenja, a sljedećeg tjedna će na području središta grada biti otvorena četiri, te za nekoliko tjedana još četiri terminala sa 20 električnih i 30 klasičnih bicikala. Projekt je to Europske unije koji je usmjeren na poticanje korištenja nisko-ugljičnih prometnih sustava kroz testiranje operativnog načina u upravljanju zagušenim prometnicama i prometno preopterećenim urbanim područjima, a Split je među partnerima iz pet mediteranskih zemalja.

Renato Humić, koordinator za EU fondove iz Hrvatskih željeznica Putnički prijevoz, prezentirao je regionalni projekt INTER-CONNECT čiji je cilj integracija prijevoznih sredstava i usluga, povećanje učinkovitosti prijevoza, povećanje mobilnosti i konkurentnosti javnog prijevoza...

Dijana Beganović sa Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu predstavila je Studiju za pružanje multimodalnih informacija u prometu, a u raspravi su sudjelovali i Dino Novosel, voditelj projekta E-mobilnosti HT-a, i Marko Knežević, šef službe za infrastrukturne servise, podršku logistici i izvršenju prijevoza HŽ PP-a sa temom kako i na koji način iskoristiti mogućnosti koju nam pruža informacijska tehnologija sa svrhom veće mobilnosti putnika.

Ka glavni zaključak konferencije da trenutačni multimodalni informacijski informacijski servisi nisu operabilni te su fragmentirani u smislu onoga što nude. Ovakvim projektom i širenjem znanja i svijesti o potrebi pripreme prometnih podatka stvara se pretpostavka za stvaranje kvalitetnog pripremnog procesa za prikupljanje i scenarije razmjene podatka za sve dionike uključene u sustav.

Projekti ovakvog tipa su svakako nužni kako bi testirali nove tehnologije iz sfere zelene i pametne mobilnosti te tako doprinijeli smanjenje emisija CO2.