17. kolovoza 2019.

Predsjednik Skupštine SDŽ Petroslav Sapunar primio gradonačelnicu Tacome Vitoriu Woodards

 

Predsjednik Županijske skupštine Petroslav Sapunar upriličio je danas u zgradi Županije primanje za Vitoriu Woodards, gradonačelnicu Tacome (Sjedinjene Američke Države), grada koji s Gradom Starim Gradom ima potpisan ugovor o kulturnoj suradnji. S gradonačelnicom u pratnji je bila i prva žena direktrica luke Tacoma, Claire Petrich.

Predsjednik županijske Skupštine Sapunar je u izjavi za medije kazao: - Znamo da su kroz povijest brojni Hrvati bili prisiljeni napuštati svoje domove u potrazi za boljim životom. Tako su i u Tacomu u prošlom stoljeću stigli mnogi ribari i brodograditelji, podrijetlom iz svih krajeva Dalmacije, najviše s naših otoka. Tim ljudima je posvećena i izložba koju su Starom Gradu priredile Branka Bezić Filipović iz Hrvatske Matice iseljenika i Claire Petrich iz Tacome, koja je također danas s nama. Njezin djed je bio brodograditelj koji je još 1949. godine sagradio možda najveći tunolovac na svijetu – kazao je Sapunar te podsjetio na uspješni posjet gradu Tacomi prije tri mjeseca kada je s gradonačelnicom Vitoriom Woodards potpisao Protokol o suradnji Tacome i Starog Grada, koji otvara nove mogućnosti suradnje cijele Županije s Tacomom i državom Wasghington na području kulture, sporta i ekonomije, o čemu je upoznat i što je pozdravio i župan Blaženko Boban.

Gradonačelnica Tacome Vitoria Woodards je kazala:  - U kratkom posjetu, najprije gradu Splitu a onda i Starom gradu i otoku Hvaru, nastojat ću naučiti što više o kulturi, povijesti i načinu života ovdašnjih ljudi, te ćemo u budućnosti otvoriti nove mogućnosti suradnje naših gradova – kazala je gradonačelnica koja će nakon ovoga posjeta obići jedan grad prijatelj u Ukrajini. Kazala je da grad Tacoma ima takvih 15 gradova prijatelja. Ona je kao dijete živjela jednu godinu dana u Njemačkoj, budući da joj je otac bio američki vojnik, a i sama je bila službenica američke vojske. Majka joj je podrijetlom iz Engleske, a ovo joj je prvi posjet Europi, nakon ranog odlaska iz Njemačke.

Članica Gradskog Vijeća Tacome i predsjednica uprave Luke u Tacomi, Claire Petrich, čiji je djed podrijetlom iz Starog Grada je rekla da ne zna baš puno hrvatskih riječi, ali da su u Tacomi organizirali učenje hrvatskog jezika za djecu i odrasle. – Bila sam više puta u Hrvatskoj i svaki put sam puna snažnih emocija. U Tacomi djeluje i Slavonian Hall, zajednica Hrvata iz Slavonije, ali ih ima i iz drugih krajeva – rekla je Petrich i obećala ponovno doći u rodni kraj svoga djeda.

Branka Bezić Filipović je kazala da je u osnovi programa Hrvatske matice iseljenika povezivanje naših iseljenika diljem svijeta s rodnim krajem. –Planiramo razmjenu studenata sa Sveučilištem u Tacomi, suradnju u turizmu i kulturi. Uz pomoć Splitsko-dalmatinske županije smo za Hrvate Južne Amerike organizirali online besplatno učenje hrvatskog jezika putem wbinara koje održavaju profesori s ASPIRA-e. Sada takav način učenja jezika planiramo proširiti i na naše zajednice u Sjevernoj Americi. Naši su ljudi poznati po lakoj prilagodbi novim sredinama. Zamislite, mnogi od naših Hrvata u Tacomi, iako bez formalnog obrazovanja, su se upuštali u gradnju brodova po čemu su, kao i po ribarstvu, danas poznati u ovom dijelu Amerike – kazala je Bezić Filipović.

Polovicom svibnja ove godine predsjednik Skupštine Sapunar i Branka Bezić Filipović su posjetili Tacomu, gdje su potpisali Povelju prijateljstva Starog grada i Tacome. Tada su Sapunar i Filipović-Bezić posjetili Point Defiance Park, Point Defiance Park, Tacoma Historical Society, Skansi Park u Gig Harboru i gradsku vijećnicu grada Tacome.