Novosti

Razmjena iskustava o ulozi županijskih razvojnih agencija u planiranju i realizaciji uspješnih razvojnih projekata

U organizaciji UNDP BiH, Splitsko-dalmatinske županije, Švicarske agencije za razvoj SDC i federalnog Zavoda za programiranje razvoja, u zgradi Splitsko-dalmatinske županije, u četvrtak (9. studenog) su razmijenili iskustva predstavnici RERA-e SDŽ, razvojne agencije Herceg-Bosanske i Posavske županije, agencije Zapadnohercegovačke županije HERAG, razvojnih agencija agencija Srednjobosanskeog i Bosanskopodrinjskog kantona, federalnog Zavoda za programiranje razvoja iz Sarajeva i ILDP BiH.

Pozdravnu riječ dobrodošlice za četrdeset okupljenih voditelja i djelatnika spomenutih agencija uputio je župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, koji je istaknuo kompetenciju svojih suradnika iz županijskog UO za gospodarstvo i EU fondove i županijske agencije RERA-e kao i njihovu spremnost  pomoći kolegama iz F BiH u planiranju razvojnih projekata. Župan je podsjetio okupljene na simboliku imena županijske agencije koje asocira na nekadašnju "reru" koja je uskotračnom prugom povezivala Split s mjestima Dalmatinske zagore. "Tako neka i u ova naša vremena RERA bude poveznica s vama iz susjedne Federacije BiH" - rekao je župan te naglasio da "vodstvo i djelatnici naše RERA-e, kao i moji suradnici iz županije moraju biti raspoloživi prenositi iskustva kolegama iz susjednih županijskih i kantonalnih razvojnih agencija, jer nam je zajednički interes imati konkurentnije gospodarstvo u regiji".

Županu su na riječima dobrodošlice zahvalili i kratko o svojim županijama rekli predsjednici županijskih i kantonalnih Vlada: Zdenko Ćosić (ZHŽ Široki Brijeg), Emir Oković (BPK Goražde), Marijan Klaić (Posavska županija) i Muhamed Softić, savjetnik premijera Sredbjobosanske županije.

Ravnatelj RERA-e Jozo Sarač i pomoćnica pročelnika županijskog UO za gospodarstvo i EU fondove Anđelka Vuković su odgovarali kolegama iz Federacije BiH na brojna pitanja o načinu funkcioniranja razvojnih agencija u RH, posebno o razvojnim projektima RERA-e i vlastitim iskustvima u planiranju i ostvarenju projekata iz poljoprivrede i gospodarstva, prometa, turizma, kulture i obrazovanja.

Ivana Grubišić i Gorana Barić iz RERA-e su predstavili ulogu županijskih razvojnih agencija i partnerskih vijeća u Strategiji planiranja te su predstavile neke primjere uspješnih razvojnih projekata u SDŽ.  

Nijaz Avdukić, omoćnik direktora federalnog Zavoda za programiranje razvoja i Nasir Nalić su istaknuli zadovoljstvo nakon ovakve razmjene iskustava.