Novosti

Sastanak župana s čelnicima lokalne samouprave - Zajedno možemo puno više

 

Pohvale Vama župane i svima za ovaj zajednički sastanak i zajednički rad. Bez obzira kojoj političkoj opciji pripadate, jer su problemi građana svima isti – komplimente zbog drugog sastanka gradonačelnika i načelnika s područja Splitsko-dalmatinske županije sa županom Blaženkom Bobanom i njegovim suradnicima, koji je prošloga četvrtka održan u Klisu, iznio je Dragan Jelić, pomoćnik ministrice Gabrijele Žalac, iz Ministarstbva regionalnog razvoja i EU fondova.

Naime, besplatne knjige za sve osnovce, kupnja novih vatrogasnih vozila, što sa napuštenim školskim zgradama, projekti koje RERA-a provodi, kao i objedinjavanje turističkih zajednica, pa modernizacija meteorološko-motriteljske mreže - teme još jednog zajedničkog druženja čelnika prostorno najveće županije, ocijenjene su od strane svih itekako bitnima i potrebnima za raspravu.

Od 55 čelnika jedinica lokalne samouprave, prisutni su bili svi osim spriječenih načelnika Otoka i Podbablja, dok je gradonačelnika Imotskog predstavljao njegov zamjenik. Svi ostali, od župana Bobana i njegovih zamjenika Luke Brčića i Ante Šošića, Petroslava Sapunara, predsjednika Županijske skupštine, pročelnika i svih čelnika županijskih ustanova, kao i gostiju: Kristijana Staničića, direktora Hrvatske turističke zajednice, Dragana Jelića, pomoćnika ministrice regionalnog razvoja i EU fondova, Dubravka Ponoša, direktora Fonda za zaštitu okoliša i Tonča Glavine, državnog tajnika za turizam, uspješnim su proglasili ovaj sastanak i praksu zajedničkih razgovora novog župana Bobana, koji se dobro snašao i ulozi moderatora ovoga skupa u kliškom Domu kulture Jozo Buliga.

Direktor HTZ-a Kristijan Staničić je iznio prijedloge izmjena Zakona o turizmu, davši težište na objedinjavanju turističkih zajednica i pohvalivši primjer Imotske krajine gdje je grad i osam općina odlučilo imati jedinstvenu Turističku zajednicu.
Na primjedbu načelnika Baške Vode da ima određenu bojazan zbog mogućeg gomilanja administracije i posljedično gašenja lokalnih TZ-a, odgovorio je državni tajnik Glavina:
- Cilj radne skupine, koja radi na svim problemima, jest da imamo zakon koji odgovara svima i od kojega svi imaju koristi, pa ćemo uvažiti sve vaše primjedbe.

Stjepan Ivatek-Šahdan prisutnima je predstavio projekt METMONIC za modernizaciju meteoroloških postaja gdje im čelnici jedinica lokalnih samouprave trebaju osigurati zemljište za postaje na 60 lokacija, dok ih je najviše interesirala nabava vozila za vatrogasce.

- U požarima rekordnoj 2017. godini opožareno je 11.693 hektara, u usaporedbi s 2016. kad je opožareno 265 hektara. Vozni park vatrogasaca  u prosjeku ima 22 godine, po starosti je drugi ili treći  u Hrvatskoj. Stoga ideja župana da osiguraju proračunom 20 posto za kupnju skupocjenih vozila oko 2 milijuna kuna, dok bi ostalo kroz kredit DVD-ovima i Javni vatrogasnih postrojbi, finacirale općine i gradovi, itekako podržavam - naglasio je Dražen Glavina, zapovjednik Županijske vatrogasne zajednice. Takav prijedlog nije naišao na odobravanje načelnika s malim proračunima kojima je 80-postotni iznos za vatrogasnu cisternu od dva milijuna kuna veliki problem.

- Zašto nam ne pomognu Hrvatske šume, ionako gasimo njihove zapuštene parcele, žbunje – upitali su Ante Miličić i Ivan Slavić, načelnici Podgore, odnosno Sućurja.

Dogovoreno je da se zainteresirani za ovaj model nabave navalnog vozila, procijenjenog s opremom na 1,8 milijuna ili 1,7 milijuna kuna bez PDV-a, ovisno o vrsti opreme, ili pak vatrogasne cisterne procijenjene na 1,4 milijuna kuna (bez PDV-a) ili šumskog vozila od 1,6 do 2 milijuna kuna (bez PDV-a), jave pročelniku Damiru Gabriću, kako bi se utvrdio broj i vozila i cijena, i potrebna sredstva, kako bi se u sljedećih četiri godine osigurao novac u proračunima, kako županijskom, tako i gradskim i općinskim proračunima.

Župan Boban je iznio podatak kako ima 153 napuštena školska objekta, uglavnom u ruralnim krajevima i na otocima, od čega sa 43 mogu raspolagati, budući im je utvrđeno vlasništvo, pa je predložio da se ti objekti daju na uporabu udrugama, ali kroz razrađene kriterije. Iznijeli su gradonačelnici i načelnici probleme i stanovanja bivših uposlenika škola u tim objektima, pa je dogovoreno kako će se o svemu još raspravljati i tražiti rješenja, od slučaja do slučaja.

Na kriterijima će se raditi i na planu da se osigura 32,6 milijuna kuna za besplatne udžbenike svim županijskim osnovcima, gdje bi županija osigurala 40 posto sredstava a jedinice lokalne samouprave ostatak.

- Mi već godinama kupujemo udžbenike za sve učenike, koje đaci na kraju godine vrate, ravnatelji i profesori pregledaju, odbace uništene i naprave plan za kupnju novih potrebnih. Grad Vrlika osigura neophodna sredstva i već sada bilježimo 70 posto uštede za udžbenike pri novim kupnjama – iznio je primjer dobre prakse Jure Plazonić, poteštat Vrlike.

Zaključeno je da je ideja nabave knjiga dobra, ali da kriterije i sudjelovanje u županije i gradova ili općina u nabavi knjiga za osnovnoškolce, treba doraditi.

Novi projekt naziva "Priprema lokalnih razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz EU fondova" prezentirao je Jozo Sarač, ravnatelj RERA-e, "ponudivši" sedam milijuna kuna gradonačelnicima i načelnicima samo za dokumentaciju, koji su im na raspolaganju u europskoj blagajni.

Nakon sastanka je potpisan je Ugovor između grada Splita, Fonda za zaštitu okoliša i izvođača radova sanacije odlagališta otpada na Karepovcu.

 Na koncu je župan upoznao načelnice i načelnike, gradonačelnice i gradonačelnike sa skorim dovršenjem zgrade Arhiva Splitsko-dalmatinske županije koji će moći poslužiti i nekim gradovima i općinama.

Zanimljivo je da je, nakon tolikog zanimanja za Povjerenstvo za dodjele koncesija na pomorskom dobru, župan Boban morao i danas apelirati na čelnike otočnih i priobalnih mjesta koji još nisu dostavili svoje prijedloge promjenjivog člana spomenutog povjerenstva, da to učine prije slijedeće sjednice Skupštine.

Svi su se složili da je ovakav sastanak koristio svima i da treba postati praksa, jer "zajedno možemo učiniti puno više" - kako je u zaključnoj riječi kazao župan Boban.

Uslijedio je obilazak tvrđave i zajedničko druženje u Providurovom stanu, dijelu tvrđave koji je obnovila županija za potrebe visokog protokola, a u funkciji još bolje turističke ponude ove zanimljive turističke destinacije.

(Sandra Barčot)