Novosti

ŽENE IZ S(M)JENE: Župan otvorio izložbu fotografija u povodu Međunarodnog dana žena


Portreti žena iz raznih grana medicine, koje su podnijele najveći teret pandemije, izloženi su danas u povodu Međunarodnoga dana žena. Izložbu pod nazivom „Žene iz s(m)jene“, koju je organizirala Slobodna Dalmacija na inicijativu Splitsko-dalmatinske županije, otvorio je župan Blaženko Boban. „Od prapočetaka ljudskog roda, stvarana je slika u kojoj je muškarac lovac, hranitelj i branitelj, stup obitelji, a ženi je "mjesto u kući".  Nažalost, još uvijek postoje situacije u kojima se žena ponižava, vrijeđa, pa i premlaćuje. Sve dok vidimo oko sebe žene žrtve nasilja, samohrane majke i obespravljene žene, naša zadaća je mijenjati stereotipe o "muškoj nadmoći", o zakonu "jačega", ispravljati pogreške kojih ponekad možda nismo ni svjesni i nastojati učiniti ovaj svijet pravednijim, jednakim za sve“, poručio je župan.

Glavna urednica Slobodne Dalmacije Sandra Lapenda Lemo naglasila je kako smatra da je svaki dan zapravo dan žena. „Zorno to pokazuju upravo žene koje su bile inspiracija za ovu izložbu. Žene imaju prirodno usađenu empatiju, zato im ovakvi poslovi posebno leže. I zato me nimalo ne čude  izjave naših heroina poput "da se ponovno rodim, opet bi radila isto". Njima to nije posao već poslanje“, poručila je Lapenda Lemo, dodavši kako se svi moraju ugledati upravo na žene čiji su portreti izloženi.

Ravnatelj KBC-a Split prof. dr. sc. Julije Meštrović u svom je obraćanju zahvalio ženama na njihovu doprinosu u borbi protiv pandemije, ističući njihovu požrtvovnost i posvećenost poslu kojega rade.

„Te žene zaslužuju isticanje kao najsvjetlije primjere našega društva i kao nekoga tko zaslužuje da se mi potrudimo i sa svjetlom, opremom i Photoshopom kako bi ih se snimilo najbolje moguće. Malo je reći da su bile susretljive. Najbitnije je bilo iz njih izvući ono najsvjetlije“, istaknuo je Saša Burić, jedan od fotografa čiji su radovi danas izloženi.

Jedna od žena iz s(m)jene je i Sandra Ivić Miletić, glavna sestra onkologije. Ističe kako je na snimanju ostala bez teksta. „Ponosne smo, ali nismo naviknule na ovo. Sve nam je to nešto novo, ali smo izuzetno ponosne i drago nam je što smo upravo mi izabrane“, navela je.

Izložba se može pogledati do 12. ožujka, radnim danom od 10 do 18 sati, a subotom od 10 do 13 sati.