Novosti

Župan otvorio radove na izgradnji odmorišta uz arheološki lokalitet Rižinice


Župan Blaženko Boban otvorio je danas radove na izgradnji odmorišta uz arheološki lokalitet Rižinice u Solinu. Rekonstrukcijom županijske ceste, koja uključuje izgradnju odmorišta, ovaj važan lokalitet učinit će se pristupačnim posjetiteljima.

Župan Blaženko Boban naglasio je kako se radi o projektu koji pokazuje javnosti kako gradnja i očuvanje kulturne baštine idu ruku pod ruku. „Ovakve tipove projekata Europska unija maksimalno podržava kroz svoje fondove, u ovom slučaju Interreg. Zbog toga moramo staviti naglasak upravo na ovakve projekte, posebno ovdje u Solinu. To je grad koji vrvi svom hrvatskom poviješću“, izjavio je župan.

Provedbom ovoga projekta izgradit će se adekvatan pristup lokalitetu, čime će on postati dostupan svim posjetiteljima, naglasio je ravnatelj Županijske uprave za ceste Petar Škorić. „Osim samoga prilaza, lokalitet će se oplemeniti ambijentalnom rasvjetom, urbanom i komunalnom opremom te multimedijom. Time će se Rižinice integrirati ponudu kulturnog turizma grada Solina te će se doprinijeti poboljšanju općeg stanja očuvanosti i dostupnosti ovog zaštićenog kulturnog dobra“, izjavio je Škorić.

Gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević rekao je kako su Rižinice jedan od važnijih lokaliteta za cijelu hrvatsku povijest te u njemu vidi brojne mogućnosti. „Realizacijom ovoga projekta stvara se mogućnost adekvatne zaštite i prezentacije ovoga lokaliteta građanima Solina, ali i brojnim gostima“, rekao je Ninčević.

Pročelnik Konzervatorskog odjela u Splitu Radoslav Bužančić kako je gradnja odmorišta iznimno važan infrastrukturni zahvat. „Ona će omogućiti posjet i pogled na ovaj lokalitet, ali će biti i jezgra za buduća istraživanja i buduće radove na restauraciji ceste Solin-Klis“, izjavio je Bužančić.

O ovom lokalitetu skrbi Muzej hrvatskih arheoloških spomenika, čiji je ravnatelj Miroslav Katić naglasio kako će se ovaj prostor u budućnosti još više oplemeniti. „Građani Solina dobit će jedan novi prostor uz jedan prekrasan neotkriveni vodotok, uz drvored i prirodu, a moći će doći i do vrlo važnih povijesnih i kulturnih točaka grada Solina“, rekao je

Radi se o zajedničkom projektu ŽUC-a i Grada Solina, koji se provodi kroz Interreg IPA Program prekogranične suradnje Hrvatske, BiH i Crne Gore. Vrijednost radova je 2,3 milijuna kuna.