Novosti

Župan primio europske prvake u robotici, polaznike Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije


Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Tomislav Đonlić i pomoćnik pročelnika Ilija Krišto primili su danas u zgradi Splitsko-dalmatinske županije europske prvake u robotici na RoboCup Junior 2022., održanom u Portugalu – Bartola Babića, Saru Emuši Benjak, Mihaelu Gabrić, Josipu Vlainić i Luciju Vučić. S njima su bili njihovi mentori – Nela Beronja, Toni Jagnjić, John Rogošić te Zoran Vukić i ravnatelj Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije Ivica Zelić. Župan Boban istaknuo je kako se osjeća ushićeno i ponosno jer je u društvu europskih prvaka. „Koliki ljudi bi željeli biti u društvu europskih prvaka i to sastavljenom od tima našeg Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije. Organizirali su se, trenirali, vježbali i pokorili Europu te ostavili iza sebe 8 drugih država“, naglasio je Boban, koji je prvacima uručio i čekove.

Kapetanica pobjedničkog tima Lucija Vučić ističe kako su se za ovo prvenstvo intenzivno pripremali. „Radili smo od siječnja. Već godinama smo imali ideju za odlazak u Portugal. Meni je još nerealno da smo mi prvi i da se sve to dogodilo. Ja sam još uvijek u pripremama“, izjavila je.

Njezin kolega iz tima Bartol Babić navodi kako su imali ukupno sedam robota. „Oni su prikazivali rimske vojnike koji su se borili pri osnutku Splita. Imali smo i model Dioklecijanove palače te sfingu kao jednu od najvećih atrakcija našega grada“, prepričava.

Učiteljica tehničke kulture Nela Peronja posebno je zahvalila roditeljima na povjerenju. „Oni su nam ukazali povjerenje kako bismo njihovu djecu odveli preko granice sa svim potvrdama. Sedam dana troje mentora je čuvalo njihovu djecu i bili smo najsretniji kad smo sletjeli i kad je sve prošlo u redu“, rekla je Peronja.

Ravnatelj Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije Ivica Zelić očekivao je ovakav rezultat. „U trenutku nas je rezultat iznenadio, ali ne možemo reći da nismo očekivali jer sati provedeni u edukaciju, druženju i zabavi i stvaranju poticajnog okruženja su okrunjeni i pokazali su nam da smo u dobrom smjeru“, izjavio je Zelić.