Novosti

Župani Blaženko Boban i Ivan Anušić o suradnji Splitsko-dalmatinske i Osječko-baranjske županije


Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić sastali su se danas u dvorani Splitsko-dalmatinske županije, gdje su razgovarali o suradnji ovih dviju županija na području obrazovanja, poljoprivrede, ali i prihvata raseljenih osoba iz Ukrajine. Župan Boban posebno je naglasio kako su obje županije preko svojih centara izvrsnosti napravile velike iskorake po pitanju obrazovanja. „Mi smo partneri u budućoj aplikaciji projekata s Ličko-senjskom županijom gdje smo nositelji, a Osječko-baranjska je partner i nositelj s Virovitičko-podravskom županijom. Zajednički činimo piramidu prema jednom velikom projektom kojega mi planiramo u Novim Selima pored Omiša, a to je kamp Centra izvrsnosti“, izjavio je župan Boban, dodavši da je, uz Gospić i Varaždin, upravo Osijek jedan od centara koje je Vlada Republike Hrvatske formirala za prijem raseljenih osoba iz Ukrajine. „Izmijenili smo iskustvo u prihvati raseljenih, a na području naše županije trenutno je 1548 osoba koje su ovdje smještene većinom u privatnom smještaju. Međutim, sam njihov smještaj nije jedina obveza. Važna je i asimilacija mladih ljudi i djece u školstvo i na tržište rada“, izjavio je Boban. Splitsko-dalmatinska županija preko centra „Zlatna vrata“ financira učenje hrvatskoga jezika za Ukrajince koji su izišli iz školskoga sustava, a potrebno im je znanje hrvatskoga jezika. Najavljeno je da će uslijediti tješnja suradnja dviju županija po ovom pitanju.

Osječko-baranjska županija će uskoro otvoriti hladnjače za skladištenje hrane, koje će Splitsko-dalmatinskoj županiji biti potrebne za vrijeme turističke sezone. Župan Anušić naveo je da je taj regionalni distribucijski centar prvi takav objekt u Hrvatskoj. „Radi se o centru koji će voditi brigu o proizvođačima hrane. Govorimo o proizvodnji, skladištenju, sortiranju, pakiranju, sušenju, dodanoj proizvodnji, nadogradnji proizvoda, plasmanu i marketinškoj pripremi. Poljoprivreda je očigledno ključnija čak i od nafte. Dok ne dođemo do krize, ne shvaćamo koliko je bitna proizvodnja hrane, što smo vidjeli u pandemiji, ali i sada tijekom ruske agresije na Ukrajinu, koja je najveći proizvođač žitarica na svijetu. Zato je Slavonija vrlo bitna za sustav samoodrživosti Hrvatske pa je i na tom području nevjerojatna nadopuna koju možemo raditi sa Splitsko-dalmatinskom županijom“, izjavio je Anušić.

Na sastanku je dogovoren i uzvratni posjet, a dvojica župana složila su se kako vide ogromne mogućnosti suradnje, rada i nadogradnje projekata. Uz župana Bobana sastanku su nazočili zamjenik župana Ante Šošić pročelnik Kabineta župana Davor Pavić, načelnik Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije Damir Gabrić te pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Tomislav Đonlić. Uz osječko-baranjskog župana sastanku su nazočili zamjenik župana Josip Miletić te pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade Miranda Glavaš-Kul.