Novosti

Predstavljena Strategija razvoja turizma Imotske krajine

 

Danas je u Imotskom predstavljena Strategija razvoja turizma Imotske krajine do 2025. godine čija bi implementacija trebala osigurati bitne pretpostavke za kvalitetniji turistički iskorak i otvaranje cijelog prostora Imotske krajine sve brojnijim segmentima turističke potražnje. Na predstavljanju navedene strategije sudjelovali su ministar turizma Gari Cappelli, direktor HTZ-a Kristjan Staničić, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban te gradonačelnik Imotskog i predsjednik TZ Imota Ivan Budalić. Strategiju je izradio Institut za turizam za Turističku zajednicu područja Imota uz potporu Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice te su ovom prilikom ključne smjernice i ciljeve predstavili ravnatelj Instituta za turizam dr.sc.Damir Krešić i voditelj projekta dr.sc. Ivo Kunst.

-Tijekom prijašnjih godina Imotska krajina je napravila velike iskorake u razvoju turističkih proizvoda i unapređenju ponude. Kako bi se čitavo ovo područje u potpunosti tržišno valoriziralo, ojačalo snagu brenda te svoju prepoznatljivost, već su ostvareni prvi koraci kroz udruživanje svih općina i grada Imotskog u Turističku zajednicu područja Imota. Ova Strategija predstavlja novo poglavlje za čitavu Imotsku krajinu te daje jasne smjernice kako svo bogatstvo prirodne i kulturne baštine u potpunosti valorizirati te uz stvaranje novih ponuda  potaknuti ne samo turistički razvoj već i cjelokupni gospodarski razvoj ovog područja. Održivost, odgovornost i ljudski kapital ključni su za naš turizam, jednako kao i sustavno dugoročno upravljanje sukladno destinacijskom menadžmentu kojeg omogućujemo novim zakonskim okvirom- istaknuo je ministar Cappelli prilikom predstavljanja Strategije.

-Veseli me što danas, godinu dana nakon osnivanja turističke zajednice Imota, predstavljamo i Strategiju razvoja turizma za ovo područje čime su stvoreni svi preduvjeti za potpunu provedbu marketinških i drugih aktivnosti koje će za cilj imati još snažnije tržišno pozicioniranje Imotske Krajine. Naime, ovo je pravi primjer destinacijskog menadžmenta koji je i drugim kolegama iz sustava poslužio kao primjer i dodatna potvrda važnosti ujedinjavanja i zajedničkog djelovanja. Ovakav model suradnje osigurava još bolje promotivne efekte, veću vidljivost te sustavniji razvoj turističke infrastrukture vodeći računa o održivom razvoju - poručio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban je poželio dobrodošlicu i zahvalio ministru Capelliu i direktoru HTZ Staničiću te domaćinu gradonačelniku Budaliću a u izjavi za novinare je istaknuo: -Imotska krajina je perjanica udruživanja turističkih zajednica te se nadam da će svi dionici aktivno raditi na realizaciji smjernica i mjera naglašenih kao ključnih za daljnji razvoj i jačanje prepoznatljivosti Imotske krajine kao destinacije, a što će doprinijeti i cjelokupnom gospodarskom te demografskom razvoju ovog područja – kazao je župan.

Strategija će služiti kao osnovni regulatorni okvir za koordinaciju i upravljanje aktivnostima različitih gospodarskih subjekata, institucija javnog sektora i svih drugih dionika neposredno ili posredno uključenih u razvoj i podizanje kvalitete cjelovitog turističkog proizvoda ovog područja do 2025. godine. U tom smislu, a vodeći računa ne samo o potrebi pojačane komercijalizacije raspoložive prirodne baštine, uz osiguranje njene dugoročno održive uporabe, već i trajnog očuvanja materijalne i nematerijalne kulturne baštine, optimalnog korištenja raspoloživog razvojnog prostora kao i jačanja potencijala ovog područja za razvoj održivog i zelenog turizma, najvažniji cilj ovog dokumenta svakako je kontinuirano povećavanje razine blagostanja i kvalitete života svih žitelja Imotske krajine.