1. srpnja 2024.

Alkari kod Bobana: "Naša viteška igra postala je europski brend"

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban i predsjednik Županijske skupštine Mate Šimundić u ponedjeljak su u zgradi Županije primili vodstvo Viteškog alkarskog društva Sinj. Razgovaralo se o pripremama za ovogodišnje 309. Alkarske svečanosti. Boban je podsjetio kako je Alka simbol Cetinske krajine, ali i Splitsko-dalmatinske županije. „Alka je i europski brend, a tome svjedoče i brojna gostovanja naših alkara diljem Europe. U posljednje tri godine su bili u europskim metropolama, a ostaje nam još Pariz. Postoje naznake da će dogodine i Pariz biti pod nogama sinjskih alkara. Onda nam preostaje preko bare i tako svijetu pokazati što Europa ima u povijesnim igrama, odorama i tradicijama“, poručio je Boban.

Predsjednik Viteškog alkarskog društva Sinj Stipe Jukić zahvalio je na primanju i podršci koju alkari imaju u Splitsko-dalmatinskoj županiji. „Posljednjih godina smo išli u internacionalizaciju i mislim da gradimo jednu uspješnu priču. Imali smo gostovanja u Grčkoj, Italiji, Mađarskoj, Švicarskoj i Austriji. Nadamo se dogodine i Francuskoj kako bismo uspješno zaokružili ovu priču. Zahvaljujem županiji, županu i predsjedniku Skupštine jer imamo jako dobru suradnju na ovim zahtjevnim projektima. Bez potpore ih ne bismo mogli ostvariti“, rekao je Jukić.

Alkarski vojvoda Mario Šušnjara ističe kako su ove godine pozvali ukupno 30 alkara. „Oni su potencijalni slavodobitnici i natjecat će se i dokazivati vještinom jahanja da zaslužuju dobiti priliku da budu kopljanici. Na sam dan Alke ćemo vidjeti tko ima čvrstu desnicu i oko sokolovo“, najavljuje Šušnjara koji je također zahvalan Splitsko-dalmatinskoj županiji. „Pripreme su izuzetno zahtjevne i uz pomoć Županije uspijevamo svim alkarima osigurati konje za natjecanje. Osiguravamo i kvalitetu konja koja kontinuirano raste. Proizvodimo alkarski tip konja i ušli smo u suradnju sa Sardinijom. Pokušavamo dobiti najkvalitetnijega konja koji može biti i motor razvoja Cetinske krajine“, izjavio je Šušnjara.