16. travnja 2024.

Edukacija o zelenoj tranziciji - završna interaktivna konferencija i radionica za zelenu tranziciju Splitsko-dalmatinske županije

Zelena tranzicija – edukacija

 

Splitsko-dalmatinska županija i tvrtka Eupolis grupa d.o.o. proveli su u periodu od veljače do travnja 2024. godine sedam inovativnih interaktivnih konferencija i radionica, pod nazivom „Zelenom tranzicijom do održivog razvoja javnog i privatnog sektora – mapiranje interesa i potencijala za financiranje razvoja i unapređenja projekata, proizvoda i usluga“. Radionice su provedene u okviru Akcijskog plana Zelena Splitsko-dalmatinska županija - Akcijski plan za dinamičnu i integriranu zelenu tranziciju Splitsko-dalmatinske županije. Akcijski plan uključuje niz mjera te predlaže 14 integriranih i međusobno povezanih strateških programa i projekata za zelenu tranziciju Županije.

Zadnja u nizu radionica, nakon Supetra, Starog Grada, Imotskog, Sinja, Makarske i Visa, održana je 11. travnja 2024. godine u Edukacijskoj dvorani Centra za posjetitelje „Skrivena Dalmacija“, u Dugopolju. Ovo informativno-edukacijsko radno događanje je, kao i do sada, organizirano s ciljem povezivanja i upoznavanja s prilikama i mogućnostima zelene tranzicije društva i gospodarstva.

Na samom početku radionice sve prisutne sudionike pozdravio je Marko Antonije Bitanga, voditelj Centra za posjetitelje „Skrivena Dalmacija“, koji je dio Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Splitsko-dalmatinske županije; More i Krš. Istakao je kako je i sam Centar napravljen zahvaljujući EU sredstvima te važnost ovakvih projekata i prilika za unapređenje i razvoj društva.

Pročelnica Upravnog odjela za zaštitu okoliša, komunalne poslove i infrastrukturu Splitsko-dalmatinske županije, Marija Vuković, pozdravila je sudionike u ime Splitsko-dalmatinske županije. Zahvalila je Javnoj ustanovi More i Krš na ustupljenom prekrasnom prostoru Centra „Skrivena Dalmacija“, u kojem se održava završna radionica ciklusa edukacija o zelenoj tranziciji. Izrazila je zadovoljstvo odazivom tolikog broja sudionika te potakla sve prisutne da se aktivno uključe u interaktivni dio radionice, kako bi zajednički pokrenuli proces zelene tranzicije, koja je uistinu važna za sve segmente društva i gospodarstva.

Sve radionice su vodili stručnjaci iz Eupolis grupe d.o.o., na čelu s Rankom Milićem, stručnjakom za integrirani zeleni razvoj, u suradnji s predstavnicima Splitsko-dalmatinske županije.

Glavni cilj radionica je bio definirati probleme, potrebe i interese okupljenih dionika te predložiti smjerove djelovanja i moguća rješenja temeljena na načelima zelene tranzicije. Svrha ovoga je poticanje diskusije različitih predstavnika društva, njihovo povezivanje te priprema i razvoj „zelenih“ inicijativa i sinergijskih rješenja koja mogu osigurati značajne iskorake od koristi za sve.

Prvi dio radionica bio je informativnog karaktera te je sudionicima ukratko predstavljen Akcijski plan Zelena Splitsko – dalmatinska županija s primjerima dobre prakse. Sudionici svake radionice su zatim, između 14 predloženih strateških projekata, izabrali prioritetne teme koje smatraju ključnima u daljnjem razvoju cjelokupnog društva i gospodarstva.

U drugom dijelu radionica, detaljnije su se u zasebnim radnim skupinama razrađivale pojedine teme za koje su sudionici pokazali najveći interes. Na taj način su sudionici imali priliku međusobno se povezati razgovorom o zajedničkim problemima, potrebama i interesima, kao i mogućim rješenjima i idejama. Na kraju svake radionice, pojedine radne skupine su iznijele vlastite prijedloge aktivnosti, mogućih rješenja i inicijativa te projektne ideje vezano za temu o kojoj su razgovarali.

Radionicom u Dugopolju zaključen je prvi dio provedbe aktivnosti edukacija u sklopu Akcijskog plana Zelena Splitsko-dalmatinska županija. Na temelju analize interesa i inicijativa proizašlih iz razrade predloženih projektnih ideja od strane sudionika, radna skupina predstavnika Županije i Eupolis grupe d.o.o., osmisliti će nove intenzivne kreativne radionice usmjerene na isključivo jedan od predloženih projekata, po uzoru na startup „hackatone“, tzv. „kreathone“, kako bi se nastavila daljnja razrada predloženih inicijativa. Ovime se želi omogućiti osmišljavanje, rad na osiguranju financiranja i realizacija prioritetnih zelenih inicijativa zainteresiranih dionika javnog i privatnog sektora Splitsko-dalmatinske županije.