26. ožujka 2024.

U Donjem Docu obilježena 80. godišnjica pokolja 272 mještana

Komemoracijom, misom zadušnicom i polaganjem vijenaca u utorak je u Donjem  Docu obilježena  80. godišnjica pokolja 272 žitelja tog mjesta u Omiškom zaleđu, koji su tijekom Drugog svjetskog rata počinili pripadnici SS divizije "Prinz Eugen".

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban ustvrdio je kako su počinitelji pokolja u Donjem Docu bili monstrumi i zlikovci, a obilježavanje godišnjica takvih stradanja potrebno je da se ona više ne bi ponovila. "Uistinu su to monstrumi. I danas na tlu Europe i svijeta imamo ubijanja i stradanja. Je li bio netko tko je trebao stati u obranu tih ljudi i sela? Je li itko u proteklih 80 godina trebao zvoniti na sva zvona o tome što ljudski um može napraviti bratu čovjeku? Hvala svima vama koji ovo stradanje obilježavate iz godine u godinu na dostojanstven način", izjavio je župan.

Vojni ordinarij Jure Bogdan istaknuo je kako među ubijenih 272 žitelja Donjeg Doca bilo 103 djece, od kojih jedno novorođenče. U nekoliko dana u Donjem Docu i selima ispod Kamešnice ubijene su 1534 osobe hrvatske nacionalnosti i katoličke vjeroispovijesti, dodao je.

"Ovdje su se sukobljavali svjetovi, političke vizije i egoistične težnje ideologija i država", kazao je Bogdan u propovijedi na misi zadušnici.

Saborski zastupnik Luka Brčić rekao je kako se 26. ožujka 1944. godine u Donjem Docu dogodio "krvavi pir" u kojem su stradali bespomoćni ljudi.

Hrvatske civile prije 80 godina nije imao tko zaštititi, al mi sada imamo Hrvatsku vojsku, stvorenu u Domovinskom ratu, koja više nikad neće dozvoliti da Hrvati budu nezaštićeni i žrtve pokolja kao u Donjem Docu, poručio je Brčić.