Tri milijuna kuna bespovratnih sredstava poduzetnicima početnicima s područja SD županije

Danas (srijeda) su u hotelu Cornaro u Splitu župan Blaženko Boban, zamjenik župana Ante Šošić i pročelnik odjela za gospodarstvo i EU fondove, Anđelko Katavić predstavili nove 4 mjere iz Programa potpore osnivanju i razvoju malog gospodarstva na području Splitsko-dalmatinske županije za period 2020-2025. Današnji potpisnici ugovora, i oni koji zbog epidemioloških mjera nisu mogli nazočiti ovom događaju, će dobiti namjenska, bespovratna sredstva iz proračuna županije.

-Da nisu na snazi epidemiološke mjere, danas bismo okupili 106 mladih poduzetnika, početnika u gospodarstvu i malom poduzetništvu s područja cijele Županije. Danas smo  predstavili četiri mjere: za poduzetnike početnike, za žene u poduzetništvu, za poticanje tradicionalnih obrta i zanata te još jednu mjeru za COVID, koju se prijavilo 59 mladih poduzetnika-početnika - kazao je novinarima župan Blaženko Boban, te dodao: - Iznimno smo zadovoljni odzivom na ovaj natječaj Županije na koji se prijavilo 324 zainteresiranih, a usporedbe radi na naše starije mjere za poticanje poduzetništva, od 2014. do 2019. godine, imali smo ukupno 490 prijava. Njih 274 su ispunili sve uvjete natječaja i za njih je osigurano oko 3 milijuna kuna.  Ostatak do 7,3 predviđenih milijuna kuna za još 168 malih poduzetnika i poduzetnica će biti postupno osiguran kroz rebalans i novi županijski proračun, te će svi oni potpisati ugovore do konca ove ili početkom sljedeće godine. Budimo realni, najteže je upravo onima koji su tek krenuli u poduzetničke vode i odmah su zaustavljeni pandemijom koronavirusa. Stoga smo za njih osigurali po 41 do 42 tisuća kuna. Ove mjere su rezultirale otvaranjem novih radnih mjesta jer je jedan od uvjeta natječaja bio bar jedan novozaposleni što generira 274 nova radna mjesta. Uspoređujući statističke podatke s kraj 2017. godine kada smo imali 33 tisuće nezaposlenih  s današnjom brojkom od 23.690 nezaposlenih, uočavamo pad broja nezapslenih. Reći će neki da je to zbog odjava sa Zavoda i odlaska iz RH. Međutim statistika broja zaposlenih (147 tisuća 2017. i 159 tisuća ove godine) nam potvrđuje da na području Županije imamo 12 tisuća novozaposlenih, što je izvrstan podatak, unatoč posljedicama COVID epidemije. Uvjeren sam kako je županijski tim sa zamjenikom župana Antom Šošićem  i pročelnikom za gospodarstvo i EU fondove, Anđelkom Katavićem i suradnicima,  znatno doprinio takvoj pozitivnoj slici - kazao je župan, naglasivši također izvrsnu komunikaciju s ministarstvom gospodarstva, ministarstvima regionalnog razvoja i poljoprivrede i cijelom Vladom RH.

Zamjenik župana Ante Šošić se također obratio predstavnicima medija ponavljajući županove riječi o 12 tisuća novozaposlenih na području Županije što možemo zahvaliti, između ostaloga  ovim i sličnim mjerama kojima županija potiče najveću ciljanu skupinu, male poduzetnike, početnike. - Mali poduzetnici čine 90 % ukupnog broja poduzetnika, kako u županiji tako i u cijeloj RH. Zato su ove mjere izvanredne: potpore 20-50 tisuća kuna te COVID potpore u iznosu 41.380 kuna, kumulativno doprinose dobrim brojkama novozaposlenih i smanjenju broja nezaposlenih. To je dobar smjer kojega se trebamo držati i ubuduće - kazao je Šošić te pojasnio: - Ono što mikropoduzetnicima nedostaje u startu je upravo nedostatak jeftinog novca, te ovo predstavlja izvanredan supstitut koji olakšava njihove prve poduzetničke korake. Zamjenik župana je istaknuo podatak da je od ukupnog broja poduzetnika kojima su danas dodijeljena sredstva 20 % žene početnice, poduzetnice, koje primjerice mogu pravdati dobivena sredstva između ostaloga i troškovima plaćanja dječjeg vrtića do iznosa 6 tisuća kuna.