Drugi pokušaj konstituiranja Skupštine SDŽ

Drugi pokušaj konstituiranja Skupštine Splitsko-dalmatinske županije nije uspio nakon što ni jedna kandidatkinja nije dobila minimalno potreban broj glasova (24) za skupštinsku većinu, pa će se vijećnici morati okupiti još jednom u roku od 30 dana.

Ako ni tada ne bude izabran predsjednik ili predsjednica Skupštine, bit će raspisani novi izbori za ovo predstavničko tijelo. Na konstituirajućoj sjednici Skupštine 17. lipnja kada je bio prvi pokušaj biranja predjednika Skupštine, koalicija stranaka ZA je predložila Ivicu Kukavicu, nezavisnog vijećnika s liste MOST-a. Na ovoj sjednici je HDZ istaknuo svoju kandidatkinju, Danicu Baričević. Ona je dobila 22 glasa uz 25 suzdržanih. Potom se glasovalo i za kandidatkinju koalicije ZA Dašu Dragnić (NLM, Pametno za Split i Dalmaciju, HSLS) koja je polučila potpuno isti rezultat 22 za, 25 suzdržanih. Za kandidatkinju HDZ-a glasovalo je 18 zastupnika koalicije HDZ-a i HSP-a, te četiri zastupnika HGS-a Željka Keruma. Svi ostali su bili suzdržani.

 Za kandidatkinju koalicije ZA, Dašu Dragnić, glasovalo je petero vijećnika ove liste, sedam iz MOST-a, šest iz SDP-a, te četiri iz Centra. Svi ostali su bili suzdržani. Ponovno su trojica vijećnika Domovinskog pokreta u oba glasovanja bili suzdržani. Za kandidatkinju HDZ-a nisu glasovali  jer su je podržali vijećnici HGS-a s kojim DP ne žele nikakvu suradnju. Oni su skloni koaliciji s HDZ-om i MOST-om, ali bez HGS-a. MOST pak ne želi koaliciju s HDZ-om. Domovinski pokret nije želio glasovati ni za kandidatkinju koalicije ZA jer je nju podržavao i SDP koji im je također neprihvatljiv.

Zanimljivo je da su vijećnici MOST-a u gradskom vijeću Grada Splita podržali izabranog gradonačelnika Ivicu Puljka iz ideološki različitog CENTRA, uz obrazloženje da su građani izabrali upravo Puljka za gradonačelnika te da mu zato treba dati šansu. Iz MOSTA se još nije čulo suvislo obrazloženje dvostrukih mjera kojima mjere volju birača u Gradu Splitu i u Splitsko-dalmatinskoj županiji u kojoj je volja birača potvrđena izborom Blaženka Bobana za župana.