7. ožujka 2023.

Otvoreno Caritasovo blagovalište u Omišu

U Omišu je u utorak otvoreno novo blagovalište Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije. Naime, nadbiskupijski Caritas, u suradnji sa Splitsko-makarskom nadbiskupijom, Hrvatskim Caritasom, gradom Omišem, Splitsko-dalmatinskom Županijom i Zavodom za socijalni rad Omiš, odlučio je proširiti karitativnu djelatnost na grad Omiš i okolicu u vidu blagovališta i podjele toplih obroka građanima slabijeg socioekonomskog statusa, a sve u cilju prevencije i suzbijanja siromaštva.

Župan Blaženko Boban rekao je kako je sretan što ima onih koji su spremni pomoći potrebitima. “O tome koliko je ovo bila dobra ideja govori i podatak da blagovalište već prvi dan ima 50 korisnika. Uskoro će se hrana distribuirati i u omiškoj zagori pa zahvaljujem svima koji su sudjelovali u aktivnostima vezanim uz otvaranje ovoga blagovališta”, izjavio je župan te je podsjetio kako Splitsko-dalmatinska županija kontinuirano surađuje s Caritasom Splitsko-makarske nadbiskupije. Naime, Županija je jedan od glavnih pokretača proširenja sigurne kuće, za čije je redovno funkcioniranje osigurala 150 tisuća kuna te 100 tisuća kuna za uređenje. 

Splitsko-makarski nadbiskup monsinjor Želimir Puljić smatra kako je ovo veliki dan za Omiš. “Od srca zahvaljujem Caritasu i vlastima što imaju osjećaj za potrebite. I inače mi kao narod imamo osjećaj za one koji su u potrebi”, rekao je nadbiskup. 

Ravnatelj Hrvatskoga Caritasa fra Tomislav Glavnik kaže kako oni uvijek nastoje žurno reagirati kada je to potrebno. “Lokalna zajednica i Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije su ovdje pokazali interes i uvijek u takvim i sličnim projektima intervenira i nacionalni Caritas”, rekao je Glavnik.

“Naš narod je poznat po tome da ima veliko srce i voli pomagati ljudima. Zato je jako bitno da do dobročinitelja dođe informacija da mogu pomoći i ovdje u Omišu. U ovaj smo projekt krenuli jer smo primijetili da ovdje u Omišu ima veliki broj ljudi u potrebi. Ovo je način na koji se Crkva bori protiv siromaštva i socijalne isključenosti”, rekao je ravnatelj Caritasa Splitsko-Makarske nadbiskupije Denis Maslov.

Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije u svojoj karitativnoj djelatnosti već godinama svakodnevno pomaže socijalno ugroženim obiteljima, osobama na rubu siromaštva, osobama s invaliditetom i u raznim zdravstvenim potrebama, izbjeglicama, beskućnicima, žrtvama obiteljskog nasilja, odnosno svima koji se u određenom životnom trenutku suoče s problemima siromaštva i socijalne isključenosti bez obzira na dob ili pripadnost po bilo kojoj osnovi, posebice vjerskoj ili nacionalnoj. Novo blagovalište nalazi se na adresi Obala gusara 6, Omiš.