Novosti

Povodom Međunarodnog Dana žena održana konferencija „Žene na tržištu rada“

Povodom 8. ožujka Međunarodnog dana žena, u organizaciji Povjerenstva za ravnopravnost spolova Splitsko-dalmatinske županije, održana je konferencija za novinare na temu „Žene na tržištu rada“ . Konferenciji su nazočili župan Ante Sanader i zamjenik župana Visko Haladić. U ime Povjerenstva Međunarodni dan žena svim ženama Splitsko-dalmatinske županije čestitala je predsjednica Ivanka Luetić Boban. Međunarodni dan žena obilježava se u svijetu u znak sjećanja 8. ožujka 1908., kada je 15.000 žena zaposlenih u tekstilnoj industriji u New Yorku prosvjedovalo tražeći kraće radno vrijeme, bolju plaću, pravo glasa i zabranu rada djece. Tema današnje konferencije vrlo je aktualna, kazala je predsjednica Luetić Boban. Nadalje je govorila o negativnim, ali i pozitivnim pomacima ka većoj ravnopravnosti žena kako na tržištu rada, tako i općenito. U našoj županiji je povjerenstvo osnovano u svim gradovima, ali činjenica je da ono ne funkcionira svugdje kako bi trebali, naglasila je predsjednica povjerenstva, te istaknula Povjerenstvo Grada Omiša kao najaktivnije.

Istaknula je kako je od strane Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Povjerenstvo naše Županije ocjenjeno kao najbolje u Republici Hrvatskoj. Također je pohvalila suradnju sa Županijom. „Mi u našoj županiji sve važnije resore prepustili smo ženama: financije, javnu nabavu, tajništvo, zaštitu okoliša“, kazao je župan Ante Sanader, te dodao kako je jedan cijeli odjel u Županiji sastavljen od žena. Pridružio se čestitkama koje je pripadnicama ljepšeg spola uputio zamjenik Haladić koji je kazao kako će se županija kao i do sada pridružiti svim akcijama za poboljšanje položaja žena u županiji, ali i šire.

Andrea Vrgoč, vijećnica u Županijskoj skupštini osvrnula se na prava žena na početku njihove borbe za ravnopravnost danas i nekada. „Apsurdno je da su na početku svoje borbe žene tražile pravo na smanjenje radnog vremena, a danas nažalost traže pravo na rad“ kazala je Vrgoč. Kao primjer borbenosti današnje žene istaknula je Ivu Radonja, iz Dalmatinke Nove. Profesorica Ljiljana Vidučić, članica Županijskog povjerenstva iznijela je zanimljive podatke o stanju žene na tržištu rada. Ženama je karijera danas jako važna, a tržište rada je izvor nejednakosti, kazala je prof. Vidučić. Nadalje je govorila o podacima raznih istraživanja, o stručnoj spremi, plaćama, vodećim položajem, te podatke o ženama u poduzetništvu. Treba iskoristiti sve potencijale žena koje bi bile korisne za poduzetništvo: pronicljivost, upornost, strpljivost itd. Iako to nije bila tema ovog susreta govorilo se i o učešću žena u vlasti, te o raznim drugim temama vezane uz položaj žena u današnjem društvu.

                                               Ana-Marija Škorić